Bura zbog Bosićevog glasanja: Nije bio protiv Zakona o negiranju genocida

Informacija da su na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, svi delegati iz Republike Srpske, osim Mladena Bosića, glasali protiv Zakona o zabrani negiranja genocida, podigla je prašinu i izazvala buru reagovanja među političarima u Republici Spskoj.

Ignorantskim odnosom prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić pokazuje da mu je svejedno što će Bošnjaci i dalje pokušavati da disciplinuju pripadnike srpskog naroda kada je u pitanju interpretacija nedavnih istorijskih događaja, ocijenila je srpski delegat u ovom domu Dušanka Majkić.

Majkićeva je istakla da je taj prijedlog zakona usmjeren protiv Srba, te da bi, prema njemu, svaki pripadnik srpskog naroda koji se žali na presudu u vezi sa zbivanjima u prošlom ratu bio osuđen na neuspjeh.

“Postoji više razloga zbog kojih se Bošnjacima žuri za donošenje ovakvog zakona. Ovaj zakon u prvom redu predstavlja potrebu Bošnjaka da se operu od vlastite odgovornosti i krivice i da se jednostrana slika o krivici samo jednog naroda, srpskog, održi i dalje”, istakla je Majkićeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković smatra da se Bosić, na taj način, nije ogradio od stavova SDA, čiji je on „dugogodišnji saradnik i simpatizer“.

On smatra da i SDS, kao ozbiljna, a nekada i državotvorna stranka, treba da se ogradi od njegovih stavova ili da se javno oglasi i kaže kakav je stav SDS-a po pitanju izmjena Zakona o negiranju genocida.

“Ovo je očito da se Republika Srpska želi pokazati kao genocidna tvorevina, što je ideja članova bošnjačkih političkih partija koji su u prošlosti to stalno i pokušavali”, rekao je Petković.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je za Srnu da suzdržano glasanje Mladena Bosića na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o izmjenama Krivičnog zakona BiH, kojim bi se moglo krivično procesuirati negiranje genocida, predstavlja kontinuitet SDS-ove i PDP-ove politike nezamjeranja političarima u Sarajevu.

“Ukoliko se SDS i PDP ne ograde od Bosića i ne upute građanima Srpske izvinjenje zbog ovakvog njegovog glasanja, smatraćemo ih saučesnicima i ubuduće nema ljutnje kada ih nazovemo `izdajnici` i `podanici`”, poručio je Mazalica.

 

Zamjenik šefa Kluba poslanika NDP-NPS u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je da uzdržanost Mladena Bosića prilikom glasanja o pitanjima zabrane negiranja genocida u BiH pokazuje da ovaj SDS-ov delegat u Domu naroda parlamenta BiH, u nedostatku vlastitog, dijeli stav visokog predstavnika.

Banjac je rekao da Bosić, kada je riječ o pomenutom pitanju, dijeli i stav dijela međunarodne zajednice.

“On nema svoj stav i o tome ga ne treba pitati. Samo pitajte visokog predstavnika, i ono što on kaže, tako će biti. Bosić je političar u pokušaju i najveća njegova greška je što nije ostao u diplomatiji. On je imao šansu da napravi mnogo toga, a u suštini nije napravio ništa”, rekao je Banjac.

Protiv zahtjeva za razmatranje izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku kojim bi se u taj akt uvrstio član kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida, glasali su i lider HDZ-a Dragan Čović i delegati iz te stranke.

Osim što je Bosić bio uzdržan, za ovaj prijedlog zakona su glasali Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Munib Jusufović, kao i Denis Bećirović i Zlatko Miletić koji su ga i predložili.

Ostavite komentar: