Bukejlović ocijenio: Novinari banalizovali neke odredbe zakona o kriminalizaciji klevete

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u svakom smislu promoviše istinu i njegovom primjenom će se tražiti od svakog da stane iza svojih riječi, istakao je danas ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović.

U završnoj riječi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske u narodnoj skupštini, Bukejlović je rekao je cilj ovog rješenja zaštita dostojanstva, tjelesnog i duhovnog integriteta, privatnosti, ličnog i porodičnog života – što je garantovano i Ustavom Srpske.

Bukejlović kaže da je Republika Srpska demokratsko društvo koje Ustavom štiti slobodu medija.

“Nije nam namjera da uvedemo cenzuru, zabranimo slobodu izražavanja ili štitimo nosioce javnih fnkcija. Ovaj zakon u svakom smislu promoviše istinu, a tražiće se od svakog da stoji iza svojih riječi”, rekao je Bukejlović.

On tvrdi da su pojedini novinari i javni radnici banalizovali cilj donošenja ovog zakona.

Bukejlović je naglasio da je svrha zakona prevencija i da je potrebno istinito informisanje i nulta tolerancija na klevetu.

“U većini evropskih zemalja, među kojima su NJemačka, Austrija, Mađarska, Španija za klevetu je propisana i kazna zatvora. Pravo na slobodu govora je neograničeno, dok se ne povređuju prava drugih”, rekao je Bukejlović.

On je pozvao sve da učestvuju u javnoj raspravi o ovom zakonskom rješenju koje je razmotrila Narodna skupština Republike Srpske.

Ostavite komentar: