Bubić: Dokazi ne podržavaju optužnicu protiv predsjednika Srpske VIDEO

20.04.2024. | 21:16

Advokat Goran Bubić rekao je gostujući u Centralnim vijestima ATV-a da dokazi koji su izvedeni na posljednjem ročištu u predmetu koji se vodi protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika ni na koji način ne podržavaju optužnicu već naprotiv.

“Sad dolazi jedan interesantni dio bez obzira na besmislenost čitavog postupka od samog početka i to je ono što slijedi u nastavku suđenja. Ono što odbrana smatra izričito važnim tiče se zapravo sadržine opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i mi smo tu već imali jedan materijalno pravni prigovor još u uvodnoj riječi gdje smo smatrali da se Aneks 10 ne nože tumačiti sam za sebe jer je on kao Aneks dodatak glavnom ugovoru i inače je dodatak praktično nemoguće tumačiti neovisno od glavnog ugovora”, rekao je Bubić.

Bubić ističe da u sudnicu tokom ročišta ulazi četvoro tužilaca i četiri pravna savjetnika tužioca, a da se to nikad nije događalo u sudnicama Suda BiH.

“U dopisivanju Tužilaštva sa odbranom u svakom dopisu gdje se traži razjašnjenje nekog dokaza su četiri tužioca”, rekao je Bubić.

On ističe da je to pokušaj da se na taj način nadomjesti nedostatak argumentacije.

“Međutim i da dođe čitavo Tužilaštvo BiH ti nedostaci se ne mogu nadomjestiti. Zaključio sam i prošli put nakon istupa tužioca Ćosića da njima i pored tog prvobitnog ubrzanja postupka sada treba dodatno vrijeme da se u istinu suoče sa prigovorima koji su relevantni za optužnicu takva kakva jeste”, rekao je Bubić.

Bubić podsjeća da je na prošlom suđenju odlaganje bilo na inicijativu Tužilaštva, a ne odbrane.

“Znači da se oni u osnovi suočavaju sa nedostatkom argumenata i gledano sa pravnog aspekta, ako politiku protjeramo iz sudnice, tu je jedini dostojanstven izlaz da isti ti tužioci povuku tu optužnicu”, jasan je Bubić.