Brkić tvrdi da je BiH u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija: EU je prioritet i cilj

Zamjenik ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Josip Brkić izjavio je u Parizu da BiH odlučno nastavlja svoj put ka EU i da je u potpunosti posvećena procesu evropskih integracija kao svom strateškom spoljnopolitičkom prioritetu i cilju.

Brkić je na Konferenciji pod nazivom “Preispitivanje evropske integracije zapadnog Balkana u novom geopolitičkom kontekstu”, rekao da je snažna predanost procesu proširenja EU jedino pravo rješenje za stabilizaciju situacije u zemljama jugoistočne Evrope, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara.

– Proces evropskih integracija bio je izuzetno važan za sve zemlje koje danas čine EU i pomogao je stvaranju mira, prosperiteta i mogućnosti bez premca. Iako je jasno da je pred BiH još dug put, cilj konačnog članstva u EU trebao bi biti dovoljno snažan da pomogne građanima u da prevladaju podjele i oblikuju vlastitu sudbinu – naveo je Brkić.

Brkić je u obraćanju naglasio da je BiH opredijeljena za intenzivnu saradnju i integracije na političkom, ekonomskom i bezbjednosnom planu, u okviru regionalnih evropskih i evroatlantskih struktura, te da će doprinijeti daljoj izgradnji demokratske, mirne i stabilne Evrope i svjetskog mira u cjelini.

On je dodao da su saradnja, očuvanje dobrosusjedskih odnosa i međusobna solidarnost važni za stabilnost regiona, te da je BiH posvećena održavanju dobrosusjedskih odnosa sa svim zemljama jugoistočne Evrope.

Ostavite komentar: