Britanija na Balkan šalje specijalnog izaslanika: Podsticaće rješavanje pitanja ratnih zločina

Britanska vlada imenovala je Stjuarta Piča koji je ranije bio na visokim vojnim pozicijama, za britanskig izaslanika za Zapadni Balkan.

U odluci koju je potpisao premijer Velike Britanije Boris Džonson navedeno je da razlog ovog imenovanja posvećenost ove države stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana.

Kako su saopštili iz britanske vlade, Pič će biti izaslanik nakon što je ranije ove godine odstupio s pozicije predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a.

Podrška Šmitu

On će raditi sa čelnicima zemalja Zapadnog Balkana, s drugim akterima na ovom području, kao i s britanskim saveznicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, kako bi podržali i osnažili regionalnu stabilnost. Najavljeno je da će podržavati i rad visokog predstavnika Kristijana Šmita.

“Podsticaće rješavanje pitanja ratnih zločina i nestalih osoba. Velika Britanija će se nastaviti baviti jednakošću polova i implementacijom Inicijative za prevenciju seksualnog nasilja. Stujart će u Bosni i Hercegovini nastaviti podržavati visokog predstavnika koji ima punu podršku Velike Britanije. Zajedno s partnerima će podržavati dijalog Srbije i Kosova potpomognut od Evropske unije”, saopšteno je iz Vlade Velike Britanije.

Kako je istaknuto, Bosna i Hercegovina suočava se s najvećom egzistencijalnom prijetnjom od završeta rata te da postoje realni izgledi za produbljivanje podjela i konflikt. Naveli su i da Velika Britanija nastoji održati stabilnost u Bosni i Hercegovini, a u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Ostavite komentar: