Brine situacija sa kronom u Srpskoj: Broj preminulih podsjeća na “crni novembar” 2020.

Novembar 2020. godine – 622 smrtna slučaja uzrokovana zarazom virusom korona. Tačnije, 16 odsto od ukupnog broja smrtnih ishoda u Srpskoj. Ovo je “crni” mjesec u dosadašnjem toku pandemije.

Gotovo godinu dana kasnije cifre ponovo rastu. Tokom 13 dana oktobra 240 smrtnih ishoda – od kojih sve više mlađih osoba, piše RTRS.

“U aprilu oko 15 odsto od ukupnog broja smrtnih ishoda. Septembar negdje devet odsto od ukupnog broja smrtnih ishoda. Vidimo da su to i dalje visoke cifre i vidimo da je nažalost ono što smo vidjeli samo u novembru a to je značajan broj preminulih mlađih osoba”, naglasila je Јela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Dodatni rizik je i činjenica da se mladi opiru vakcinaciji. Podaci najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj kažu da hospitalizaciju zahtijeva tek 10 odsto vakcinisanih pacijenata.

“I dalje se držimo što se tiče prosjeka vakcinisanih i nevakcinisanih, na nešto manje od 10 odsto vakcinisanih pacijenata od kojih nijedan na mom odjelu ne zahtijeva kiseoničku podršku. Imaju registrovanu upalu pluća, ali ne sa nešto dramatičnom kliničkom slikom”, kaže Danijel Đekić, šef Kovid odjeljenja u UKC-u Republike Srpske.

Statistiku obolijevanja mladih nevakcinisanih lica prati i Prijedor. Od trenutno 109 osoba pozitivnih na virus korona, 24 učenika.

“Od virusa obolijevaju sve dobne skupine, naročito je naglasak sada na radno aktivno stanovništvo od 30 do 50 godina, školsku djecu i nevakcinisana lica”, poručila je Ivana Šalabalija, portparolka Doma zdravlja Prijedor.

U Republici Srpskoj vakcinisano je 35 odsto stanovništva.

Iako prioritet ostaje vakcinacija prvom i drugom dozom, u Srpskoj uskoro počinje i primjena treće doze za lica kojima imuni odgovor vremenom pada – osobe sa hroničnim oboljenjima, stariji od 65 godina i zdravstveni radnici.

Ostavite komentar: