Brčko “slaže” funkcije: Kadrić gradonačelnik, Milić predsjednik Skupštine

Na konstitutivnij sjednici Skupštine Brčko distrikta danas su verifikovani mandati 31 poslanika, te je za gradonačelnika izabran Esed Kadrić iz SDA, a za predsjednika Skupštine Siniša Milić iz SNSD-a.

Zamjenik gradonačelnika Brčkog i u naredne četiri godine biće Anto Domić, dok će funkciju potpredsjednika Skupštine obavljati Ivica Filipović, oba iz HDZ-a.

Novoizabrani predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je novinarima da je prioritet rada Skupštine donošenje budžeta za 2021. godinu, kao i niz zakona koji su pripremljeni ranije, a koji bi trebali da dođu na dnevni red Skupštine.

“Predstoji nam imenovanje skupštinskih komisija kao radnih tijela koja su neophodna u procesu rada Skupštine. Realno je očekivati da bi ta prva radna sjednica Skupštine mogla biti između 15. i 20. januara”, istakao je Milić. Novoizabrani gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić rekao je da će Vlada od sutra intenzivno da radi na pripremi budžeta za 2021. godinu sa svim elementima koji moraju odgovoriti na negativne posljedice pandemije, te da je ovo šansa za javno investiranje.

Kadrić je napomenuo da je podrška supervizora Majkla Skenlana, koji je prisustvovao današnjoj konstitutivnoj sjednici, neophodna za ostvarivanje saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama kako bi se realizovali veliki infrastrukturni projekti. On je istakao da je prva godina mandata godina velikih reformi u Brčko distriktu u institucionalnom smislu i priprema za realizaciju značajnih infrastrukturnih projekata kao što su gradski stadion i nastavak izgradnje gradske pješačke zone.

“Optimalna su očekivanja da Vladu u punom kapacitetu imamo do 20. januara, uvažavajući i razdoblje u kojem se može uložiti veto na imenovanja, kako bi održali prvu sjednicu sa vrlo značajnim dnevnim redom koji će biti usaglašavan sa kancelarijom supervizora”, dodao je Kadrić.

Ostavite komentar: