“Brani Dejton od Amerike”: Dodik tvrdi da se Rusija ne miješa u unutrašnje odnose

23.02.2024. | 14:30

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da poštuje činjenicu da se Ruska Federacija ne miješa u unutrašnje odnose u Srpskoj i BiH, te da je i Rusija jedna od onih koja brani Dejtonski mirovni sporazum od SAD.

“Sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom sam razgovarao o činjenici da u BiH postoji neizabrani stranac. Putin je za to znao i ranije. Nedopustivo je da se bilo kakav stranac miješa u unutrašnje stvari i nameće rješenja”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon povratka iz Rusije i Bjelorusije.

On je istakao da je važno da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma i da samo strane u BiH mogu da dogovaraju druge aranžmane.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao i o tome kako postupati ako neko ugrožava Republiku Srpsku.

Dodik je istakao da je sa Putinom razgovarao sadržajno o stvarima o kojima do sada nisu pričali i o kojima pričaju ozbiljni državnici.

“Pričali smo o tome kako se stvari odvijaju kada su dobre, šta ako se ne odvijaju dobro i ako neko ugrožava Srpsku – šta ćemo onda, kako onda? I o tome pričaju državnici”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska je ostala uporna u neprihvatanju sankcija prema Rusiji i on nema potrebe da to nekome objašnjava.

“Onaj ko hoće to da vidi, on vidi, ko neće – neće vidjeti. Onaj ko neće da čuje, neće. Ima ona priča da možete konja dovesti do pojilišta, ali ga ne možete natjerati da pije vodu”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je naveo da su razgovarali i o nekim novim oblicima saradnje koji će biti poznati u narednom periodu, kao i da je razgovarao sa rukovodstvom Tatarstana iz kojeg bi predstavnici jedne kompanije trebali posjetiti Republiku Srpsku za dogovor o saradnje.

USPJEŠNA POSJETA RUSIJI I BJELORUSIJI

Dodik je izjavio da je posjeta Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji bila veoma uspješna.

Dodik je istakao da je Rusija spremna da nastavi sa isporukama gasa pod istim okolnostima.

“Razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom je bio veoma uspješan i odnosio se na sve segmente međusobnih odnosa. Pozitivan odnos Putina prema Srpskoj je pokazan i ovaj put. Putin je posvećen očuvanju mira u regionu”, rekao je Dodik danas na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon povratka iz Rusije i Bjelorusije, gdje je predvodio delegaciju Republike Srpske u višednevnoj posjeti.

On je istakao da se nastavlja saradnja sa Rusijom, koja je lani bila najveći investitor u BiH.

Dodik se u ponedjeljak, 19. februara, u Minsku sastao sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, a potom u srijedu, 21. februara, u Kazanju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji mu je uručio Orden Aleksandra Nevskog.

Tokom posjete Minsku potpisan je Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Komiteta za zdravlje Bjelorusije u oblasti kadaverične medicine, te dogovorena posebna linija podsticajnih sredstava poljoprivrednicima iz Srpske.

DODIK: PUTIN JEDAN OD POKROVITELJA NAUČNOTEHNOLOŠKOG PARKA U SRPSKOJ

Predsjednik Rusije Vladimir Putin biće jedan od pokrovitelja naučnotehnološkog parka u Republici Srpskoj, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

“U razgovoru sa Putinom dotakli smo se izgradnje naučnotehnološkog parka. Zamolio sam ga da bude jedan od pokrovitelja takvog parka u Republici Srpskoj. On je pristao”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je to za Srpsku veoma važno.

“Ostaje detalje da dogovorimo”, rekao je Dodik.

ZADOVOLJSTVO NAJVIŠIM ODLIKOVANJEM KOJE RUSIJA DODJELJUJE STRANIM DRŽAVNICIMA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je zadovoljan činjenicom da mu je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin uručio Orden Aleksandra Nevskog, koji mu je dodijelio u junu prošle godine, a koje je najviše rusko odlikovanje koje se dodjeljuje stranim državnicima.

“Orden Aleksandra Nevskog je drugo po rangu i značaju odlikovanja koje dodjeljuje Ruska Federacija. Prvo je Heroj Rusije, a drugo je Aleksandar Nevski”, istakao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjalici.

On je naglasio da iz podsjete Bjelorusiji i Rusiji dolazi sa dobim iskustvima i mnogo energije da se nastavi dalje sa saradnjama.

“Sve one koji su dobacivali ili pokušali da dobace negativnu stranu svega ovoga – to ostavljam njima. Mi ćemo ponijeti ono što možemo da realizujemo. Veoma sam zadovoljan nekim stvarima o kojim u ovom trenutku ne mogu da govorim ali o čemu je riječ biće poznato u narednih mjesec dana. U svakom slučaju jedna veoma, veoma uspješna posjeta. Zahvaljujem svojim saradnicima što su bili tu u svakom trenutku”, rekao je Dodik.

On je naglasio da sastanak sa Putinom predstavlja jačanje saradnje Republike Srpske i Rusije, te jača stav Srpske da nema namjeru da uvede sankcije Rusiji.

“Sam predsjednik /Putin/ je to potvrdio riječima da zna sa koliko napora mi to činimo ali da to Rusija veoma cijeni. Mi smo rekli da ne želimo članstvo u NATO. Mi ne želimo da radimo na tome bilo šta. To nije stvar Putina, ili bilo koga, to je stvar nas, istih onih koje je taj isti NATO bombardovao osiromašenim uranijumom i nanio ozbiljne posljedice u životima mnogih naših ljudi”, istakao je Dodik.

On je rekao da je delegacija Srpske ohrabrila Putina da ruske kompanije nastave ulaganja u Republiku Srpsku.

“Zvanični podatak Spoljnotrgovinske komore BiH je da je najveći investitor u 2023. godini na prostoru BiH bila Ruska Federacija. I to je nešto što mnogi žele da sakriju, da ne vide, ali to je činjenica”, naveo je Dodik.

On je naveo da je delegacija Srpske istakla da želi ruski gas za sve ljude u BiH, bilo u Federaciji BiH ili Republici Srpskoj, i to po istim uslovima.