Bošnjaci spremili najjači napad na Srpsku u posljednjoj deceniji ― kreću iz Vašingtona

Bošnjaci i njihovi lobisti pokušavaju da kroz Kongres Sjedinjenih Američkih Država „provuku“ rezoluciju protiv Republike Srpske zbog „diskriminacije Bošnjaka i kršenja manjinskih prava“.

Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu, kaže za Sputnik da su Bošnjaci i ranije lobirali za razne rezolucije uperene protiv RS i Srba uopšte.

Novost je da je u posljednjih šest mjeseci bošnjački lobi dobio dodatnu energiju jer su angažovali jednu firmu da lobira u njihovo ime, a predvode je dvojica bivših američkih diplomata. Oni nastupaju vrlo agresivno i trenutno imaju tri cilja, dodaje Kesić.

Ruski agent ― Dragan Čović

„Prvi cilj je da se osudi RS. Oni na razne načine zagovaraju nove sankcije protiv RS ili prema pojedinim političarima u RS. Drugi cilj im je da uvedu sankcije prema liderima Hrvata, prvenstveno prema Draganu Čoviću, koga Bošnjaci u Vašingtonu predstavljaju kao ruskog agenta. Treći je da pokušaju ponovo da animiraju američku politiku da još dublje uđe u rješavanje problema u BiH preko specijalnog predstavnika za Balkan Metjua Palmera i Stejt departmenta“, kaže Kesić za Sputnik.

Obrad Kesić

U suštini, bošnjački lobisti se nadaju da bi, ako bi se Amerikanci više angažovali, oni ponovo jače štitili njihove interese u BiH, a to su veća centralizacija države i lagano ukidanje preostalih nadležnosti entiteta, ocjenjuje Kesić.

Međutim, sagovornik Sputnjika smatra da među bošnjačkim aktivistima i lobistima u Vašingtonu postoji frustracija, zato što se sve više vidi da je politika vodećih bošnjačkih stranaka u Sarajevu glavna kočnica za napredak BiH.

Zbog toga i zbog vrlo radikalne deklaracije koju je izglasala SDA, bošnjački lobisti su se našli u defanzivi, pa su u posljednje vrijeme pokrenuli jednu vrstu ofanzive, dodaje Kesić.

Samo da Trampa ne bude

Iako su bošnjački lobisti usmjereni prema državnom sekretaru Majku Pompeu, od koga očekuju da nakon eventualne rasprave u Kongresu uvaži zahtjeve Bošnjaka, Kesić ne vjeruje da imaju neku šansu za uspjeh jer je bošnjačka zajednica u SAD u potpunosti protiv predsjednika Trampa.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci u SAD se nadaju da će Tramp biti smijenjen u impičmentu ili da će izgubiti sledeće izbore, a da će se poslije toga politika SAD vratiti na „prethodne pozicije“.

„Ne vjerujem da su velike šanse da predsjednik bude smijenjen kroz impičment, a sa druge strane, sve više se govori o tome da on ima veliku prednost na sledećim izborima. Taman i da izgubi te izbore, američka spoljna politika je napravila zaokret. Prvenstveno, vlada velika kriza u Stejt departmentu, više od 40 odsto važnih funkcija nije ’popunjeno‘, a to govori koliko ova administracija nema povjerenje u Stejt department“, kaže Kesić za Sputnik.

S druge strane, globalizam koji je bio temelj američke spoljne politike više ne postoji, a nije ga razbio samo Tramp, nego i drugi faktori, poput antiglobalističkih pokreta u Evropi, smatra šef Predstavništva RS u Vašingtonu.

Čak i ako Tramp izgubi izbore, teško da bi se i novi američki predsjednik više bavio Balkanom i da bi se vratio na prethodnu politiku, naglašava Kesić.

Kontrola emocija

Međutim, to ne znači da aktivnosti bošnjačkih lobista ne bi mogle da donesu neku štetu po interese RS i Srbije, i zato ih ne bi trebalo ni omalovažavati, ističe Kesić.

Riječ je o najozbiljnijem pokušaju bošnjačkih lobista u posljednjih pet do deset godina da se reorganizuju i usmjere ka nekim svojim ciljevima, Međutim, oni imaju dva problema, smatra Kesić.

„Prvi problem je moment kad se to dešava jer su se u SAD mnoge stvari promijenile i zato im je tajming loš. Vrlo su male šanse, pogotovo da će vrlo brzo SAD ponovo da se uključe više nego što su trenutno uključene u rješavanje problema na prostoru Balkana“, kaže Kesić.

Drugi je što sve teže kontrolišu svoje emocije i često ono što pokušavaju da postignu ― sami sruše.

„U izjavama njihovih aktivista postoji jedna velika doza mržnje. Često koriste šovinistički rječnik ne samo prema Srbima u BiH i RS nego i prema Hrvatima, tako da postoji nekoliko primjera u posljednjih nekoliko nedjelja da su njihovi predstavnici u Vašingtonu napravili skandal“, dodaje Kesić.

Mala prednost „jedinih žrtvi“

Sve to je dosta kontraproduktivno, kaže Kesić, i zato ni ta velika akcija ni nova sredstva koja su dobili bošnjački lobisti neće dovesti do nekih značajnijih rezultata.

Prema Kesićevim riječima, bošnjački lobisti su izgubili veliku prednost koju su imali donedavno, prvenstveno zbog percepcije da su Bošnjaci bili jedine žrtve u ratu u BiH, ali ih ne bi trebalo potcjenjivati, jer i dalje imaju malu prednost.

Ta prednost rezultat je višedecenijskog predstavljanja Srba i Hrvata iz Bosne kao „loših momaka“, zbog čega je bilo teže braniti njihove interese u SAD. Okolnosti su se, međutim, promijenile pobjedom Donalda Trampa na predsjedničkim izborima.

„Najslabiji lobi je hrvatski. Kad su u pitanju Hrvati u BiH, njihov glas skoro se ni ne čuje u Vašingtonu, i zbog toga su gospodin Čović i Hrvati u BiH laka meta, ne samo bošnjačkih lobista nego i NVO sektora koji podržava iste ciljeve. Što se tiče srpskog lobija, mislim da je u posljednjih nekoliko godina izgrađena mnogo bolja pozicija u Vašingtonu, ne samo zbog krupnih promjena u američkoj spoljnoj politici nego i zbog toga što su mnoge srpske organizacije danas prisutne u Vašingtonu“, zaključio je Kesić.Ostavite komentar: