Bosna i Hercegovina u blokadi do kongresa SDA

Da od formiranja vlasti na nivou BiH nema ništa dok ne budu završeni unutarstranački izbori u SDA, potvrdilo je u petak “Glasu Srpske” više sagovornika sa političke scene u oba entiteta.

Konstatuju da je nedopustivo da je cijela BiH u blokadi da bi neke stranke poput SDA završile svoja unutarstranačka preslagivanja. Da od formiranja vlasti nema ništa dok ne bude poznati ishod kongresa SDA potvrdio je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović. On je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH koja je održana u petak u Mostaru rekao da vlast na nivou BiH neće biti formirana do 14. septembra.

– Sve preduslove za formiranje Savjeta ministara imamo punih pet mjeseci, ali od toga neće ništa biti do 14. septembra kada se održava kongres SDA. Ta stranka će nakon toga govoriti transparentnije o vlasti – rekao je Čović.

Gepostet von BL Portal am Freitag, 26. Juli 2019

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je za “Glas Srpske” da se ponavlja ista priča da nema konstituisanja vlasti dok se ne završe izbori u SDA i da lider stranke Bakir Izetbegović vrlo pažljivo mjeri sve i ispipava puls svih stranaka.

– Svjedoci smo i vrlo kontradiktornih Izetbegovićevih izjava i izjava nekih od njegovih saradnika poput Denisa Zvizdića. Kao da se radi o stavovima koji nisu potpuno usaglašeni. Da li su njih dvojica konkurencija za isto mjesto u stranci ili je to tek puka slučajnost vidjećemo. Međutim nezabilježeno je da jedna politička stranka završava svoje unutarstranačke izbore i da to bude osnov za konstituisanje vlasti u zemlji u kojoj bi trebalo da se radi sve duplo brže nego što je to u drugim normalnim zemljama. Svi građani ove zemlje će ispaštati dok SDA ne završi svije izbore – rekla je Majkićeva

Lider Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba poslanika u Predstavničkom domu Nenad Stevandić rekao je sarkastično za “Glas Srpske” da ponašanje SDA govori o “državotvornosti” ove stranke.

– SDA za sebe voli reći da je državotvorna stranka, ali to je stranka koja je spremna da zarad partijskih interesa uništi državu. To će na kraju dovesti do neslućenih posljedica i Bakir Izetbegović će možda sačuvati svoju poziciju u stranci ali u BiH sigurno neće niti će u međunarodnim krugovima jer svima je jasno da je to pogrešna politika koja uništava interese svih naroda, entiteta – rekao je Stevandić.

Uslovi

Čović je rekao da je za formiranje vlasti na nivou FBiH sve spremno i da je Izborni zakon jedini uslov HDZ-a BiH.

– Izbor SDA je Fadil Novalić. Izbor HDZ-a je Jelka Milićević. Predložen je jedan set reformi. Prvi zakon u tom setu je Izborni zakon. Očekujemo da ćemo naredne godine pobijediti na izborima u Mostaru – rekao je Čović.

 

Izvor:(Glas Srpske)

Ostavite komentar: