Bosna i Hercegovina jedina bez delegacije u skupštini Savjeta Evrope

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je u Sarajevu kako je BiH, neimenovanjem delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE), poslala “užasnu poruku”.

Crnadak je istakao i kako je “užasno” što će BiH biti jedina zemlja koja neće imati delegaciju u, kako je rekao, najvećoj međunarodnoj organizaciji na evropskom kontinentu.

Iako je ministar inostranih poslova BiH pozivao političke partije da imenuju parlamentarnu delegaciju, te upozoravao na moguće posljedice, to se nije desilo.

Na pitanje novinara kakvu je time BiH poslala poruku Evropskoj uniji, Crnadak je odgovorio:

“Užasnu. Ja sam o tome govorio i ranije, upozoravao. Užasna je poruka otišla. To je najveća međunarodna organizacija na evropskom kontinentu i vjerovatno organizacija koja na najbolji način reflektuje sve izazove i specifičnosti Evrope. Užasno je što ćemo biti jedini koji nećemo imati svoju delegaciju na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u junu, ali šta možemo. Odogovornost je defenitivno na onima koji sjede u rukovodstvu, odnosno strankama koje su predstavljene u rukovodstvu Parlamenta BiH. Morali su postići dogovor, jer ovo je zaista velika šteta za sve.”

Na imenovanje delegacije BiH za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope pozivao je i Izetbegović nakon sastanka sa šefom kancelarije Savjeta Evrope u BiH Dragoslavom Štefanekom koji je tom prilikom izjavio da je BiH pružena još jedna šansa da formira ovu delegaciju, prenosi Mondo portal.

“Tako bi stekli uslovi da delegacija BiH učestvuje u radu junske sesije godišnjeg zasjedanja, kao i u donošenju odluke o izboru generalnog sekretara Savjeta Evrope i sudija Evropskog suda za ljudska prava”, kazao je tada Štefanek.

Ali do toga nije došlo.

S obzirom da je BiH propustila dodatni rok za imenovanje delegacije, trenutno je jedina od 47 zemalja članica Savjeta Evrope koja ne učestvuje u njenom ovogodišnjem radu, uključujući i glasanje u izboru novog generalnog sekretara Savjeta Evrope i novih sudija Evropskog suda za ljudska prava.

Ostavite komentar: