Bosić: Dodik u Beogradu nije uspio dobiti eksplicitan stav Vučića

Očigledno je da Milorad Dodik nije uspio u namjeri da dobije eksplicitan stav Srbije da ga prati u njegovoj politici u BiH.Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba potpredsjednik SDS-a i delegat u Parlamentu BiH Mladen Bosić, analizirajući današnji sastanak zvaničnika i predsjednika parlamentarnih stranaka iz RS sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Za našeg sagovornika nema dileme – sastanak u Beogradu sazvan je po molbi predsjednika SNSD-a i srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Dodikova namjera bila je da pokuša da digne tenzije za stepen više. Sudeći po izjavama nakon sastanka, uočljivo je da su različiti stavovi Dodika i Vučića. Imajući to u vidu, očigledno je da Dodik nije uspio u namjeri da dobije eksplicitan stav Srbije da ga prati u njegovoj politici u BiH”, mišljenja je Bosić.

Ishod sastanka asocira ga na zanimljivu situaciju.

“To mi liči na situaciju kada se djeca potuku, pa jedno od njih ode kod svog starijeg brata, u namjeri da drugu djecu plaši njim, a onda stariji brat kaže ‘Djeco, nemojte se tući'”, ilustruje Bosić.

On primjećuje kako sa sastanka u Beogradu nema nikakvih zaključaka, niti bilo čega što će uslijediti iz ovog susreta, osim, kako tvrdi, Dodikove eksplicitne želje da zaoštri situaciju u BiH više nego što je to slučaj u ovom trenutku, ali i javnog deklarisanja predsjednika Srbije da je potrebno smirivati tenzije i poštovati Dejtonski sporazum.

“Vučić je ovakvim stavom dobio poene. S druge strane, Dodik je napravio štetu RS, pa i samom sebi, jer je razgolitio svoju agresivnost i učešće u krizi koja se vrti oko SDA i SNSD i njihovih izjava, deklaracija i stalnog dizanja tenzija. Dodik je ponovo pokazao svoje agresivno lice, kao i to da prije svega misli o ličnim i interesima svoje stranke, a ne o interesima naroda i građana koje predstavlja”, zaključio je Bosić u razgovoru.

 

Izvor:(Vijesti.ba)Ostavite komentar: