Bosić: Dodik najavljuje udar na ustavni poredak i demokratiju

“Dodik već duže vremena najavljuje ozakonjenje svoje autokratske vlasti kroz promjenu krivičnog zakona. U njemu želi da uvede kao krivičnno djelo drugačije stavove od onoga što zastupa njegova većina u NSRS. To je otvorena prijetnja za uvođenjem diktature u Republici Srpskoj i najava udara na ustavni poredak i demokratiju”, upozorava Bosić.

Osvrćući se na posebnu sjednicu NSRS, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH i član Predsjedništva SDS-a Mladen Bosić u intervjuu za Vijesti.ba kaže da je ta bila najavljivana kao reakcija na deklaraciju SDA kao pritisak oko formiranja Savjeta ministara, ali su shvatili da je glupost da NSRS raspravlja o nekoj stranačkoj deklaraciji.

“Zato nikome nije bilo jasno šta je koncept sjednice, osim ponavljanja već davno iznijetih stavova i prijetnji u čiju realizaciju više niko ne vjeruje”, kazao je Bosić, dodajući da je usvojena informacija puna najprizemnijih insinuacija o ljudima iz opozicije.

“Idu dotle da na primjer u skupštinskoj informaciji dovode u sumnju da li sam ja glasao na referendumu 2016.?! To je stvarno srozavanje institucije NSRS”, kazao je Bosić.

Naglašava da se priča o vraćanju nadležnosti već odavno izlizala.

“Kako svi znaju da je upravo Dodik i SNSD glasao da se ozakone nadležnosti koje su visoki predstavnici oduzeli RS, bilo je interesantno slušati na sjednici koliko puta je ponovljena konstatacija kako su bili naivni i vjerovali da će kasnije te odredbe promjeniti u skupštinskojj proceduri. Vjerujem da je malo onih koji su toliko naivni da vjeruju u Dodikovu naivnost”.

Bosić upozorava da u tim zaključcima postoji i stavka koja može biti veoma opasna.

“Dodik već duže vremena najavljuje ozakonjenje svoje autokratske vlasti kroz promjenu krivičnog zakona. U njemu želi da uvede kao krivičnno djelo drugačije stavove od onoga što zastupa njegova većina u NSRS. To je otvorena prijetnja za uvođenjem diktature u Republici Srpskoj i najava udara na ustavni poredak i demokratiju”, kazao je Bosić.

Komentarišući potez SNSD-a da nakon godinu dana blokade predlože članove u stalne komisije Predstavničkog doma, Bosić je mišljenja da je glavni razlog deblokade u stvari pokušaj da se izbjegne glasanje u Predstavničkom domu o inicijativi koju su podnijeli SDS i PDP.

“To glasanje bi pokazalo da je moguće okupiti dovoljnu većinu bez SNSD-a, pa čak i bez HDZ-a. To bi teoretski moglo da dovede i do većine koja bi izglasala novi Savjet ministara. Pokazalo se da je blokada Parlamenta od strane Dodika bila neuspješna taktika koja je blokirala mnoge investicije”, kazao je Bosić.

Upitan da pojasni ranije izrečeni stav da ove tri stranke (SNSD, SDA i HDZ) formiraju vlast ona bi brzo došla u krizu, Bosić je odgovorio da lideri tih stranaka igraju na istu političku kartu – da su nepokolebljivi zaštitnici svojih naroda.

“Da bi ta formula mogla da funnkcioniše, moraju imati neprijatelje od kojih oni brane svoj narod. Bez obzira da li će biti u koaliciji ili ne, oni moraju nastaviti politiku međusobnog konflikta. To je razlog zašto bi kriza bila konstantna kategorija čak i ukoliko formiraju zajednički Savjet ministara”.

Na pitanje šta je glavni problem u odnosima SNSD-a, SDA i HDZ-a, Bosić kaže da je to strateška veza HDZ-SNSD koja stvara neravnotežu i strah kod predstavnika Bošnjaka.

“Odnos snaga bi bio dva prema jedan. Dodik i Čović se trude na svaki način da naglase svoju neraskidivu vezu. Ja upozoravam već duže vrijeme da je ova situacija opasna, a to se više puta pokazalo kao loše i u nedavnoj prošlosti. Čini mi se da je ovo značajniji uzrok ove situacije nego ANP”, rekao je Bosić.

 

Izvor:(BN TV)

 Ostavite komentar: