BORS: Generalu Mladiću hitno obezbijediti bolničko liječenje

Boračka organizacija Republike Srpske pozvala je institucije Srpske i nadležne institucije UN i Međunarodnog crvenog krsta da od uprave Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu zahtijevaju da general Ratko Mladić bude hitno upućen na neophodno boničko liječenje.

– Prema informacija BORS-a, zdravstveno stanje generala Mladića je već duži vremenski period izuzetno loše, ali uprava pritvorske jedinice u Hagu ne uvažava brojne zahtjeve, prije svega ljekara, da on bude premješten u bolnicu radi pružanja adekvatne medicinske pomoći – navodi se u saopštenju iz BORS-a.

BORS podsjeća da Mladić nije u Hagu osuđen na smrtnu kaznu neukazivanjem medicinske pomoći, te naglašava da izbjegavanje uprave pritvorske jedinice da ga pošalje na adekvatno liječenje ugrožava njegova osnovna ljudska prava, pa čak i njegov život.

– Podsjećamo domaću i međunarodnu javnost da je u pritvorskoj jedinici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Јugoslaviju preminulo više lica srpske nacionalnosti upravo zbog nepružanja medicinske pomoći – navode iz BORS-a.

Iz BORS-a zbog toga pozivaju sve instutucije Srpske i međunarodnog humanitarnog prava da pomognu generalu Mladiću da dobije adekvatan medicinski tretman.

– BORS podržava aktivnosti koje u Srbiji sprovodi klub admirala i generala Srbije, kao i sve druge organizacije i pojedinci s ciljem da preko institucija Srbije obezbijede adekvatnu medicinsku pomoć za generala Mladića – navode iz BORS-a.

 

Izvor:(RTRS)

 

 

Ostavite komentar: