Borenović: Postoji mogućnost za novu većinu! ANP može, ali da se ugradi Rezolucija o vojnoj neutralnosti

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović govorio je za Buka Magazin o institucionalnoj krizi, mogućem stvaranju nove koalicije na nivou BiH i šta bi on uradio da je na mjestu Milorada Dodika.

Nakon što je propao još jedan pokušaj da Bosna i Hercegovina dobije kanidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, kriza vlasti postala je još izraženija.

Ni Sporazum o saradnji koji su potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA nije donio ništa novo na političkoj sceni, pa je tako BiH i dalje baz vlasti na nivou države, dok je samo jedna tema, Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO (ANP), postao pitanje svih pitanja.

U svemu tome najviše ispaštaju građani, koji masovno odlaze iz zemlje, čime se trenutno niko ne bavi.

Predsjednik PDP-a u intervju za Buka Magazin smatra da je ovo jasan pokazatelj da su ove tri političke stranke najodgovornije za stanje u kojem se zemlja nalazi po pitanju formiranja vlasti.

„One su i započele taj proces odmah poslije izbora. Podrškom SDA upravo je SNSD dobio četiri delegata u Domu naroda, isto tako i HDZ. Te tri stranke su izabrale sebi kolegijume od svojih ljudi, vrlo uspješno podijelili resore u budućem Savjetu ministara, posmjenjivali su sve što je bilo srpskih ambasadora, konzula, predstavnika u Centralnoj banci i počeli da implementiraju taj neki svoj dogovor koji su imali poslije izbora. Međutim, došlo je do zastoja koji najviše pokazuje neku vrstu nemoći i Dodika i SNSD-a koji ne mogu bilo šta urade, iako imaju gotovo sve ključne poluge u svojim rukama. I većinu u Parlamentarnoj skupštini i podjelu resora, i svog lidera u Predsjedništvu. Zbog toga će biti i dalje frustracija u narednom periodu. Jasno je da tu nema povjerenja, da nema dogovora i dobre namjere da se nešto uradi u ovoj zemlji i isključivu odgovornost za ovakvo stanje snose ove tri partije i njihova tri lidera koji su stavili potpis sa predstavnikom EU na taj Sporazum. Pokazali su da nisu sposobni da formiraju Savjet ministara. Sad ulazimo u dobro poznatu fazu traženja izgovora ko je kriv za propast i krah ovog dogovora i oni će kako najboilje znaju prebacivati odgovornost sa jednih na druge, što pokazuje svu apsurdnu situaciju.

PDP i ostale stranke se drže po strani i prepuštaju strankama pobjednicama na nivou BiH da pronađu rješenje i formiraju vlast. Ukoliko ne dođe do nekih pomaka, najavljeno je uključivanje u cijeli taj proces. Šta to znači?

Tačno je da smo mi tzv. izbornim pobjednicima, koji su proglasili pobjedu na neregularnim izborima i uz pomoć manipulacija došli do glasova, prepustili prednost u formiranju vlasti na nivou BiH. Međutim, takva pobjeda i dovodi do ovakvog stanja kada je u pitanju nepovjerenje u formiranje vlasti. Teoretski moguće je praviti neku drugu većinu u Predstavničkom domu, dok je u Domu naroda nemoguće to bez SNSD-a i HDZ-a. Zato sam ja vrlo oprezan i skeptičan po pitanju da je to moguće uraditi. Teoretski jeste moguće, ali je to jako složeno i veoma neizvjesno. Ipak, postavlja se ključno pitanje šta nakon neuspjeha koalicije koja pokušava da formira Savjet ministara. Sada se nameće logičan i javni zahtjev da li postoji mogućnost za pravljenje nekih drugih kombinacija. Vrijeme će pokazati šta će biti. Moje razmišljanje, ali i jednog dijela PDP-a jeste da je jedino normalno rješenje da se pokuša ići sa suštinskim izmjenama izbornog zakona da bi imali fer i poštene izbore i da se pokuša uvesti mehanizam vanrednih izbora. Svjesni smo da je to teško, ali ako postoji politička volja onda je to moguće. I ponavljam, s pravom se nameće pitanje neke druge koalicije i nekih novih partnera u formiranju vlasti na nivou BiH.

A da li se razlikuje stav PDP-a od stava SNSD-a po pitanju ANP-a i NATO puta?

Mi možemo pričati o emocijama i da gledamo neku izbornu korist, ali ANP je obaveza koja je stvorena isključivo naporima SNSD-a i političke koalicije koja je prije 10 godina zvanično poslala zaključak Predsjedništva Sjeverno-atlanskom savezu tražeći članstvo u NATO. ANP kao i IPAP i MAP je samo oblik saradnje sa NATO-om i nije članstvo. Ali jeste obaveza koju smo preuzeli u datom momentu. Dok se ne promijeni i ne napravi saglasnost, taj ANP stoji kao međunarodna obaveza i mi to moramo javno saopštiti, voljeli mi to ili ne. Kao nikad do sada je prilika da se u tom ANP-u ugradi sve što je zaštitni mehanizam Republike Srpske. Da se navede da to nije članstvo, da bilo kakav razgovor o vojnoj integraciji podrazumijeva da sve zemlje u regionu budu tamo, pa i princip po kojem bilo kakva odluka o NATO integracijama mora biti donesena uz saglasnost sva tri naroda i entiteta natpolovičnom većinom. Ponavljam, ANP je oblik saradnje koji je stvoren mnogo ranije i čudi me pomalo zašto su SNSD i Dodik naprasno, nakon potpisivanja Sporazuma, odustali od bilo kakvog dogovora da se ANP pošalje u Brisel, što ima najvjerovatnije neku vrstu eksternog uticaja.

Na šta tačno mislite?

Pa, mislim da SNSD nije odluku donosio samostalno i da postoji neki snažan eksterni pritisak da se u ovom momentu zaustavi slanje ANP-a, koji je ustvari SNSD-ov proizvod.

Da li to znači da, ako dođe do stvaranja neke nove koalicije na nivou BiH u kojoj bi PDP učestvovao, vi biste prihvatili ANP uz neke izmjene?

Pa, hipotetički mi možemo govoriti šta bi bilo kad bi bilo. Ali, naš stav ostaje nepromijenjen. Odlazeći Savjet ministara neće slati ANP u Brisel, jer mislimo da je to obaveza novog Savjeta, ko god ga činio. Političke stranke koje budu formirale novi Savjet ministara moraju naći način kako da se obaveze provode, pa samim tim i obaveza koja govori o prvom ANP-u. Mi kao PDP bi sigurno znali naći način kako da zaštitimo Republiku Srpsku kroz određene mehanizme koji bi bili ugrađeni u svaki dokument, ali o tome ćemo govoriti ako budemo u prilici da to pitanje rješavamo. A odmah da znate, PDP zna kako riješiti to pitanje da se zaštiti interes RS i da sve ono što danas imamo bude sadržano u takvim dokumentima, pa i Rezolucija NSRS o vojnoj neutralnosti. Ona ima političku dimenziju i bitno je i ona da se ugradi u dokumente koji idu i prema EU i prema NATO-u. Sam ANP se najviše bavi ekonomskim, političkim, socijalnim i bezbjedonosnim pokazateljima. Ono što sam ja vidio u ANP-u je sadržano u skoro svim strategijama koje se usvajaju u parlamentima entiteta i BiH. Zašto je neko naprasno zaustavio to, mislim na SNSD, ne znam. Ali, mi moramo ove teme otvarati i razgovarati i tu ne smije biti crno-bijeli pristup, odnosno ne smije se sveti na da ili ne. Ono što je potvrđeno mnogo puta je to da ANP nije članstvo u NATO-u, ali postoje obaveze da se neka pitanja evidentiraju i da se obavijeste neke isntitucije na što smo se obavezali podnošenjem tog jasnog zahtjeva gospodina Nebojše Radmanovića za članstvo u NATO.

Trenutno je sudbina nove vlasti u rukama SDA, SNSD-a i HDZ-a. Šta je ono što biste Vi uradili ili poručili liderima ovih partija da urade da bi se ova kriza riješila u interesu građana?

Toliko je godina prošlo i, ako napravimo retrospektivu, lako se vidi ko je koliko bio u vlasti i gdje. I ko nosi koliku odgovornost. Tada ćemo vidjeti da su pojedine političke partije, u prvom redu SNSD, HDZ i SDA, četiri petine ovog poratnog vremena provele u vlasti. Zato one nose i najveću odgovornost za današnje stanje u kojem se nalazimo koje se najbolje ogleda u jednoj stavci u najnovijem budžetu, a to je značajan rast prikupljenog novca od taksi za odricanje od državljanstva. To pokazuje gdje se mi danas nalazimo. Ljudi su spremni davati i 800 KM da se odreknu državljanstva i da odu glavom bez obzira. Zato te tri političke partije i snose najveću odgovornost. Nisam uopšte siguran da one mogu i da su stanju da se promijene i da naprave neki bolji ambijent. U narednom periodu treba tragati za koalicijom koja je sastavljena upravo od ovih pomenutih političkih partija gdje bi novi ljudi, poštujući jedni druge i ustavni poredak bavili se tim kako da imamo više ljudi, kako da dovedemo investitore i otvorimo nove fabrike, kako da ljude učinimo sretnim i zadovoljnim i da imamo institucije koji će ih jednako štititi. U suštini, sve suprotno što rade ove elite oličene u ove tri partije.

 

Izvor:(Buka Magazin)Ostavite komentar: