Borenović očekuje da akcize na gorivo budu ukinute: Građani sve teže žive

Podatak da je u januaru ove godine samo na osnovu PDV od građana i privrede prikupljeno 92 miliona KM više nego u januaru 2022. godine, dovoljno govori o ogromnom poskupljenju roba i usluga koje pogađa narod u Srpskoj i BiH.

Istovremeno, to govori o opravdanosti zahtjeva da se bar akcize na gorivo ukinu na pola godine kako je predviđeno predloženim izmjenama zakona za koji su glasali svi osim SNSD, rekao je predsjednik PDP, Branislav Borenović.

– U prilog tome govori i činjenica da je u 2022. godini prikupljeno milijardu i po KM više PDV nego 2021. godine, a da građanima koji pune budžet i sve teže žive ni na koji način nisu olakšani stalni cjenovni udari – kaže on.

Borenović je istakao da je obaveza vlasti da narodu i privredi vrati dio novca koji je upravo uzela od njih, prenosi Srpskainfo.

– Bosna i Hercegovina ima najviše cijene životnih namirnica u regionu i za razliku od drugih država, nije učinila ništa da se olakša život stanovništvu i privredi. Samo od decembra prošle do januara ove godine poskupile su mnoge životne namirnice, neke za više od 100 odsto. Ne moram ja, niti bilo ko drugi, govoriti kako je ljudima koji znatno više plaćaju osnovne životne namirnice, hljeb, ulje ili meso koje u odnosu na kraj 2020. godine poskupilo i za 100 odsto, kao i sve proizvode na čije cijene itekako utiče cijena goriva. Svi znaju kako je danas teško živjeti, ali moram ukazati da postoje načini da se zaustavi divljanje cijena – rekao je Borenović, saopšteno je iz PDP.

Ističe da se dodatna sredstva, prikupljena od naroda, zbog skoka cijena, koriste da bi vlast punila, uglavnom, potrošački budžet i „krpila“ dugove koji su se nagomilali zbog nesavjesnog rada i nenamjenske potrošnje.

– Svaki čovjek u ovoj zemlji danas plaća stotine miliona KM koji su se slili u kase režimskih firmi, za često nepotrebne, a mnogo češće precijenjene poslove. Svaki put kada naš čovjek plati makar 10 feninga više za svoju osnovnu životnu potrebu, plaća zapravo milionere i milijardere iz režimske oligarhije. Zato je ljudska, moralna, politička i svaka druga obaveza da akcize na gorivo budu ukinute, što će posljedično dovesti do smanjenja cijene roba i usluga – poručio je Borenović

Ostavite komentar: