Borenović o prijemu Kosova u Savjet Evrope: Presedan koji se može obiti o glavu mnogima

13.04.2024. | 16:36

Član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Branislav Borenović rekao je da će na proljetnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu glasati protiv prijema samoproglašenog Kosova u to tijelo, ocijenivši da je i samo razmatranje prijema civilizacijski sumrak i udar na suverenitet države članice UN.

“Uopšte stavljanje na dnevni red izvještaja je bruka i sramota, kršenje bazičnih demokratskih principa, međunarodnog prava, udar na suverenitet države članice UN i još jedan strašan presedan”, naveo je Borenović, koji je delagat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Borenović, koji je i lider PDP-a, upozorio je da se ovaj presedan sutra može obiti o glavu mnogim evropskim državama i dovesti do novih geopolitičkih turbulencija, zaključujući da privremene prištinske vlasti odbijaju da ispune, čak i najosnovniji uslov, formiranje Zajednice srpskih opština.

Politički komitet Savjeta Evrope preliminarno je ranije podržao mišljenje u kome stoji podrška za prijem samoproglašenog Kosova u ovu evropsku organizaciju.

Odluku o prijemu samoproglašenog Kosova donosi Savjet ministara sastavljen od ministara spoljnih poslova zemalja članica, a pitanje prijema će se razmatrati i na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u aprilu.

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Snježana Novaković Bursać, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Branislav Borenović učestvovaće od sutra u Strazburu na drugom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja parlamenta ovog savjeta.

Na zasjedanju do petka, 19. aprila, biće održani rasprava i glasanje o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, na osnovu mišljenja izvjestioca Dore Bakojanis, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.