Borenović jasan: Parlament Srpske dao snažan odgovor na odluku visokog predstavnika

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je parlament Republike Srpske usvajanjem Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika dao snažan i adekvatan odgovor na odluku visokog predstavnika Valentina Incka.

Nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, Borenović je rekao novinarima da je najvažnije da je potvrđen stav kroz zaključke političkih lidera da je neophodno prevazići postojeće stanje nametnutom odlukom.

“Srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH neće učestvovati u donošenju odluka dok se to ne učini”, istakao je Borenović. Borenović je poručio da svi politički lideri u BiH treba da shvate da nikakvo nametanje zakona, pogotovo ovako osjetljivih ne mogu pomoći BiH, jer prave unutrašnji razdor, konflikte i tenzije.

“Valentin Incko je napravio ogromnu štetu BiH nametanjem ovakvog zakona koji tretira ovako osjetljiva pitanja”, kaže Borenović.

Borenović napominje, ako se mogao napraviti dogovor oko NATO puta, akciza, budžeta zajedničkih institucija i brojni drugi dogovori, onda se očekuje da politički faktori u FBiH shvate da samo unutrašnji dogovor po osnovu rješavanja ovako nametnutog zakona može na neki način vratiti povjerenje i normalizovati političke odnose i rad zajedničkih institucija u BiH.

“U suprotnom BiH će ući u još dublju političku krizu sa posljedicama koje niko ne može predvidjeti”, zaključio je Borenović.

Narodna skupštine Republike Srpske danas je na posebnoj sjednici po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je po završetku sjednice da ovim primjena nametnute odluke odlazećeg visokog predstavnika u Republici Srpskoj neće biti moguća.

Ostavite komentar: