Borelj uoči sastanka u Briselu: Situacija na Balkanu nije dobra, posebno u BiH

15.11.2021. | 10:06

Danas će u Briselu održati sastanak šefova diplomatija zemalja Evropske unije. Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je prije sastanka kako će, između ostalog, razgovarati i o situaciju u Bosni i Hercegovini.

Tendencije koje podrivaju jedinstvo države

“Tokom sjednice razgovaraćemo i o situaciji na Zapadnom Balkanu, prije svega u Bosni i Hercegovini. Postoje tendencije koje podrivaju jedinstvo ove države te narušavaju njen razvoj i put ka Evropskoj uniji. Takođe, razgovaraće se o dijalogu Prištine i Beograda, ali i uopšteno o ovoj regiji. Situacija na Zapadnom Balkanu nije dobra”, poručio je Borrelj.

Borelj je naveo da će se tokom sastanka prije svega razgovarati o stanju u Bjelorusiji i humanitarnoj krizi na granicama Poljske, Litvanije i Bjelorusije.

“Pregledaćemo cijeli set problema, prije svega u Bjelorusiji. Razgovarao sam s kolegama iz Bjelorusije, Litvanije, Poljske, ali i generalnim sekretarom UN-a. Podijelili smo razmišljanja o tome kako se situacija odvija na terenu. Bjelorusiji sam rekao da je situacija neprihvatljiva i da moramo razmišljati o tome kako da riješimo problem, prije svega da zaustavimo letove. To je skoro pa završeno”, rekao je Borelj.