Borci Islamske države spremni za deportaciju: Desetine džihadista stižu u BiH

Iako je BiH pristala da iz Sirije bude deportovan i borac Islamske države (ISIL) Abdulah Armin Čurt iz Sarajeva, za sada nije poznato zašto on nije skupa s Ibrom Ćufurovićem prebačen prošle sedmice u BiH.

Bezbjednosne agencije BiH još su prije mjesec dobile obavještenje da budu spremne za deportaciju i prihvatanje dvojice državljana iz BiH koji su se nalazili u zarobljeništvu u sirijskoj bazi El-Roj, Ćufurovića i Čurta.

“Zaista ne znam zašto je to tako. Nemam informacije o tome”, rekao je juče ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Na desetine BiH državljana koje su zarobile kurdske i sirijske snage čekaju da budu vraćeni u BiH. Mnogi od njih nalaze se na Interpolovim potjernicama, prenosi ATV portal.

Ali, problem sada predstavljaju bezbjednosne provjere. Amerikanci, koji su zaduženi za povratak ISIL, tek nakon zvanične dokumentacije da je riječ o državljanima iz BiH, spremni su organizovati izručenje.

Za sada ova procedura ide suviše sporo. Ćufurović je 17 mjeseci bio u zarobljeništvu prije nego što je deportovan. Može se očekivati da Čurt u Sarajevo stigne do kraja mjeseca, ali zvanične potvrde o tome nema.

Osim Čurta, u zarobljeništvu se nalaze i Senad Kupusović, Enes Borovac, Albin Sinanović, Nedim Mujčinović, Edin Muftić, Ajdin Blažević, Muhamed Hasić, Alija Keserović, Edvin Babić, Begzad Sarač, Salem Hasić.

Među zarobljenicima su i Emir Ališić iz maglajskog sela Ošve i njegov posinak, Hamza Labidi (19). Američke snage u nedavnim borbama s pripadnicima ISIL zarobile su i Amira Selimovića, koji je prijetio da će reisa Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića zaklati pred Sebiljom na Baščaršiji. Ali, s obzirom na procedure, moguće je da će oni biti deportovani tek krajem godine.

 

Ostavite komentar: