Bolton hitno zove Prištinu: Upozoravajuća poruka lično od Trampa

Sjedinjene Američke Države su nezadovoljne neposlušnošću Ramuša Haradinaja, koji uporno odbija da izvrši nalog Vašingtona i ukine nametnute takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, pa je za danas najavljen poziv savetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, koji će, kako se očekuje, ukoriti lidera ABK i lično mu prenijeti poruku predsjednika Donalda Trampa.

Prema pisanju prištinskih medija, SAD su posebno iziritirane Haradinajevim pismom kojim je od zemalja Kvinte, a posebno od SAD i Brisela, tražio da iniciraju i organizuju međunarodnu konferenciju o kosovskom pitanju u zamjenu za ukidanje taksi, uz određene uslove.

Јavno izneti uslovi Haradinaja u Beloj kući nisu dočekani s oduševljenjem, već kao odbijanje Prištine, koju SAD, inače, smatraju važnim partnerom.

SAD su, čini se, pišu prištinski mediji, shvatile da njihovo upozorenje u vezi sa suspenzijom odluke o taksama nije uticalo na Haradinaja i Prištinu generalno.

Zato će, kako prenosi prištinska Bota sot, pozivajući se na svoje izvore, tokom dana Bolton pozvati Haradinaja telefonom kako bi mu, kako se navodi, dodatno „pojasnio američki stav“ u vezi sa taksama.

Bijela kuća je, navodi se, veoma zabrinuta zbog Haradinajevog ponašanja, pa se očekuje da će nakon razgovora s Boltonom sve biti mnogo jasnije.

Prema istom neimenovanom izvoru, Bolton će danas „ukoriti“ Haradinaja i poručiti mu da sa SAD ne može da razgovara na način koji je izabrao, s obzirom na to da je riječ o državi najzaslužnijoj za „kosovsku nezavisnost i državnost“.

Očekuje se i da će ovaj poziv, piše Bota sot, ponovo potvrditi američki stav o taksama i pretnju sankcijama Prištini, u slučaju da Haradinaj ponovo odbije da ispuni zahtjev SAD i privremeno suspenduje tu mjeru.

SAD smatraju da je suspenzija taksi otvara put nastavku dijaloga i postizanju konačnog sporazuma, što je strateški interes SAD u regionu Balkana, prenosi Sputnik.

 Ostavite komentar: