Bolobanova o platama prosvjetnih radnika: Pet puta povećavana, ove godine nisu planirana dodatna sredstva

07.06.2023. | 13:58

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Jasmina Boloban rekla je danas na sjednici Narodne skupštine da su prosvjetnim radnicima u Srpskoj primanja povećavana pet puta, za šta su u budžetu izdvojena znatna sredstva, te podsjetila da je posljednje povećanje stupilo na snagu u januaru.

Bolobanova je navela da u budžetu za ovu godinu nisu planirana dodatna sredstva za povećanje plata prosvjetnim radnicima.

“Ministarstvo je opredijeljeno da i u budućnosti radi na jačanju materijalnog položaja prosvjetnih radnika, ali i na vraćanju autoriteta i poštovanja zaposlenih u obrazovnom sistemu”, rekla je Bolobanova u završnoj riječi o razmotrenom Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji je pred poslanicima po hitnom postupku.

Ona je istakla da je predloženim izmjenama i dopunama definisano da škola i poslovdavac učeniku na praktičnoj nastavi obezbjeđuju zaštitu na radu.

Bolobanova je navela da je Vlada Srpske za ovu godinu izdvojila sredstva za 772 učenika koji upišu deficitarna zanimanja.

“Oni će dobiti 100 KM kao stipendiju i biće im plaćen prevoz”, rekla je Bolobanova.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju podstiče se, između ostalog, karijerni razvoj učenika, jasnije definiše sistem dualnog obrazovanja i propisuje osnivanje Srednje škole unutrašnjih poslova.

Propisane su oblasti rada nastavnika, pedagoga, psihologa, koordinatora praktične nastave, socijalnog radnika, bibliotekara i defektologa, odnosno specijalnog edukatora.

Propisano je i da škola podstiče i prati karijerni razvoj učenika, a predložena su i nova rješenja kojima se jasnije definiše sistem dualnog obrazovanja i praktične nastave kod poslodavca.