Blagojević: Kako se nevažeće želi nametnuti kao važeće

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević istakao je da prema zakonu nikako ne može biti važeći listić na kojem je glasač tokom izbora srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH precrtao, a ne zaokružio, naziv PDP-a kao stranke.

Blagojević je istakao da pravnik i nekadašnji član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vehid Šehić pravno neosnovano tvrdi da je to navodno važeći listić.

Tekst profesora Blagojevića  prenosimo u cijelosti:

Nevjerovatno je koliko daleko u svom sofizmu mogu otići pravnici, pa i oni stariji sa dugogodišnjim pravničkim iskustvom. Čitam izjavu Vehida Šehića datu za TV N1. Gospodin Šehić je pravnik sa dugogodišnjim iskustvom pravnika i uz to je i nekadašnji član CIK-a BiH. U toj izjavi on najprije priznaje, a i kako bi mogao drugačije kada smo to svi već vidjeli, da je na jednom listiću tokom glasanja za izbor srpskih delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, koje je održano 1. decembra ove godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske, “prekrižen dio gdje se nalazi naziv stranke”. Dakle, gospodin Šehić i sam priznaje da je, kazano njegovim rječnikom, prekrižen, što znači precrtan, a nije zaokružen naziv političke stranke.

Uprkos ovoj činjenici, koju je ovdašnja javnost i sama mogla zapaziti na internetu gledanjem navedenog listića na kojem je očigledno da je glasač dijagonalno precrtao, a ne zaokružio, naziv PDP kao stranke, i to ga je precrtao dvjema dijagonalama kako s lijeva na desno tako i s desna na lijevo u kvadratiću u kojem je upisan naziv te stranke, gospodin Šehić pravno neosnovano tvrdi da je to navodno važeći listić. Štaviše, Šehić se poziva i na Izborni zakon kazavši da se prema tom zakonu listić može proglasiti važećim ako se može nesporno potvrditi izborna volja birača. Jedino što je ispravno u svemu što Šehić govori je to da glasački listić, prema Izbornom zakonu, može biti važeći ako je u njemu jasno, što će reći nedvosmisleno, izražena volja glasača.

Ali, sve što zatim reče Šehić nema pravnog osnova i jednostavno ne odgovara istini u konkretnom slučaju.

Naime, u konkretnom slučaju na pomenutom listiću glasač je jasno precrtao cijeli naziv stranke, što je jasan znak da time izražava svoje nezadovoljstvo prema toj stranci, a ne da glasa za nju.

U najboljem slučaju po mišljenje za koje neutemeljeno pledira gospodin Šehić, takvim glasanjem birač nije iskazao svoju jasnu volju, jer iz toga što u dva navrata dijagonalno precrtava cijelo ime stranke na glasačkom listiću u najmanju ruku nije jasno da li time glasa za nju ili, pak, takvim precrtavanjem iskazuje svoj protest protiv te stranke i time u stvari glasa protiv nje.

A čim postoje ovakve dileme, ne može se utvrditi izborna volja glasača pa je zbog toga takav glasački listić nevažeći.

Zato je, dakle, poražavajuće kad pravnici uprkos ovakvim jasnim činjenicama ipak iznose, krajnje neutemeljeno, tvrdnje da je nešto navodno ispravno i važeće, iako je istina sasvim suprotna. Sa takvim ponašanjem nećemo mi još dugo, dugo moći izaći na zelenu granu. Takvi kakvi smo, neće me čuditi da CIK BiH naredne sedmice prihvati ovo Šehićevo sufliranje i, kao i on, kaže da važi nešto što po zakonu nikako ne može biti važeće. Neće to, nažalost, biti prvi put da ovdje nepravo postane pravo.

 

 

Ostavite komentar: