Bjelica-Prutina čeka da se izvrše sve provjere: Rano govoriti o izbornim krađama u Srpskoj

Član Centralne izborne komisija (CIK) BiH Vanja Bjelica-Prutina istakla je da je u ovom trenutku rano govoriti da li su tačne tvrdnje opozicije o izbornim krađama u Republici Srpskoj i istakla da prvo treba da budu izvršene sve provjere.

Na novinarsko pitanje da li je moguće da su izbori ukradeni i da li se CIK osjeća odgovornim, ona je odgovorila da bi se osjećala odgovornom ukoliko ne bi provjerila sve navode koji se odnose na navodne izborne krađe.

“Glasove na biračkim mjestima broje birački odbori koje delegiraju političke stranke. CIK nema odgovornost u tom smislu, ali bi imao kada ne bi pomno ispitao sve činjenice i dokaze koji ukazaju na eventualne nepravilnosti i ukoliko ne bi preduzeo sve zakonom preduzete radnje sa ciljem njihovog otklanjanja”, rekla je Bjelica-Prutina na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da CIK kao institucija mora biti svjesan društvene atmosfere, pogotovo kada je u pitanju postizborni period koji je posebno osjetljiv.

“Na nas ne smije uticati bilo kakva atmosfera. Moramo raditi isključivo na osnovu zakona i dokaza u predmetu”, rekla je Bjelica-Prutina.

Opozicione partije Republike Srpske sinoć su u Banjaluci održale protest zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima, a neki od aktera su najavili moguću blokadu saobraćajnica i građansku neposlušnost.

Ostavite komentar: