Biznis konferencija u Banjaluci: Vlada Srpske će formirati Direkciju za inostrane investicije

Predsjednik Vlade Republike Srpske najavio je danas da će Vlada formirati Direkciju za inostrane investicije.

On je na konferenciji “Izazovi i budućnost poslovanja” u Banjaluci, istakao da je cilj da ova direkcija bude servis investitorima koja će direktno sarađivati sa svima koji žele da pokrenu poslovanje u Srpskoj.
Prema njegovim riječima, direkcija za inostrane investicije pomagaće investitorima da lakše uđu u posao, a zapošaljavaće profesionalce iz raznih oblasti.
“Poenta je da investitor na jednom mjestu dobije sve informacije. Na taj način biće smanjeni dodatni problemi u lokalnim zajednicama u vezi sa potrebnim dozvolama i papirama”, istakao je Višković.
On je pojasnio da će investitor koji želi da ulaže doći u direkciju, dobiti sve potrebne informacije, obići teren i sagledati raspoložive resurse, čime će cjelokupna procedura biti značajno olakšana.
Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske, kaže da je poslodavcima u pandemiji najvažnije bila pomoć Vlade i to novčana.
Tri najveća problema koja su označili poslodavci su nedostatak radne snage, rast plata i obrazovanje.
“Na tim problemima moramo zajedno da radimo sa Vladom”, rekao je Trivić i rekao da su Vladi poslali prijedlog mjera.

Radovan Bajić, predsjednik Udruženja poslodavaca bankarsko-finansijskih i osivuravajućih organizacija RS, rekao je da je zadovoljan kako je ovaj sektor prošao u pandemiji, istučići da su mjere Vlade bile ključne.
Bajić je podsjetio da su kamatne stope niske, od dva do četiri odsto, te da je bankarski sektor likvidan i stabilan.
Dalibor Petrović, iz firme “Petroprojekat” d.o.o. Bratunac, ocijenio je da je značajan rast privrede zaslužna i povećanja tražnja iz inostranstva.
“Ono što bi bilo nužno za dalji rast jeste ulaganke i unapređenje onih sektora koji imaju kapacitet za inovativnost kako bi povećali konkurentnost na tržištu Evropske unije”, smatra Petrović.

Ostavite komentar: