Bivši potpredsjednik Vlade Srpske osuđen na 30 godina: Radoslav Brđanin vraćen u Hag

Radoslav Brđanin, nekadašnji potpredsjednik Vlade Republike Srpske, koji je osuđen u Haškom tribunalu na 30 godina zatvora, vraćen je iz Danske, gdje je izdržavao kaznu, u zatvor u Sheveningenu u Holandiji.

Razlog za njegovo prebacivanje je što je Danska obavjestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru.
Naglasili su da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu, jer bi time prekršili njegova ljudsaka prava.
Radoslav Brđanin će u Sheveningenu ostati sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne.
On je u zatvoru pune 22 godine, otkako ga je 1999. godine u BiH uhapsio SFOR i isporučio Hagu.
Prije dvije godine je stekao sva prava na uslovni otpust, ali ni njemu kao ni Sretenu Lukiću, Radivoju Miletiću, Dragoljubu Kunarcu i Vlastimiru Đorđeviću, predsjednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus ne dozvoljava da izađu na slobodu. On od njih traži kao uslov da bi im odobrio izlazak iz zatvora, da sad godinama nakon presuda priznaju zločine na koje su osuđeni, iako su ih tokom suđenja negirali, pišu novosti.rs.

Ostavite komentar: