Bilbordi prije zvaničnog starta: Centralna izborna komisija kaznila SDA, HDZ i SDS FOTO

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine kaznila je novčanom kaznom SDA, HDZ i SDS zbog isticanja bilborda prije zvaničnog početka izborne kampnaje.

CIK je zauzeo stav da se radi o kršenju Izbornog zakona koji zabranjuje bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja od dana raspisivanja izbora do službenog  početka izborne kampanje, što je značajno u kontekstu brojnih drugih slučajeva u kojima se čeka odluka CIK.

“Posebno će biti značajno vidjeti kakav će stav CIK zauzeti u slučajevima gdje je TI BIH prijavio kandidate za gradonačelnike Visokog, Bijeljine i Banjaluke kao i kandidata za načelnika općine Banovići koji su koristili plaćeno oglašavnaje javnim novcem”, navode u TI BiH.

TI BIH je do danas uputio 82 prijave zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa, ranije je sankcionisano šest političkih partija, a na posljednjoj sjednici uz ove tri stranke, po prijavi TIBIH, kažnjen je i kandidat A-SDA za načelnika opšine Zavidovići Samir Šibonjić zbog reklamiranja na društvenim mrežama.

Iz istog razloga a po prijavama drugih subjekata kažnjeni su kandidat NiP za gradonačelnika Bihaća Kemal Hrnić, kandidat SDA za OV Lukavac Amir Hodžić, kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća Samir Muminović, te Županijska nezavisna lista.

Aplikacija

Zbog sve većeg broja slučajeva izbornih nepravilnosti TI BiH je razvio i mobilnu aplikaciju Reflektor koja će od sada omogućiti  i svim građanima da anonimno prijave slučajeve kupovine glasova, predizbornog zapošljavanja, oglašavanja na zabranjenim mjestima, pružanja javnih usluga u zamjenu za glas i sve druge oblike zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: