Bila zakazana za 6. mart: Zašto je pomjerena sjednica Narodne skupštine Srpske

29.02.2024. | 16:09

Osma redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja je bila zakazana za srijedu 6. mart, pomjerena je na utorak 12. mart.

Ova informacija je saopštena iz Narodne skupštine, odakle je rečeno da je odluku o pomjeranju termina održavanja sjednice donio skupštinski Kolegijum na telefonskoj sjednici koja je održana danas.

Kako saznaju Nezavisne, odluka o prolongiranju održavanja sjednice, donesena je jer su pojedini poslanički klubovi obavijestili rukovodstvo republičkog Parlamenta da njihovi poslanici neće moći doći na sjednicu koja je zakazana za 6. mart.

“Javilo se nekoliko Klubova poslanika sa obavještenjem da njihovi poslanici neće doći na sjednicu jer su na putu, pa se dovelo u pitanje postojanje kvoruma za održavanje sjednice”, ispričao je izvor iz NS RS.

Takođe, on tvrdi da je stav Kolegijuma bio i da je nemoguće apsolvirati sve tačke 6. i 7. marta, i da bi se sjednica svakako morala nastaviti u sedmici poslije.

“Ne bismo mogli završiti sve za ta dva dana. Kontaktirani su jutros svi poslanički klubovi i usvojen je prijedlog da sjednica bude pomjerena”, rekao je izvor.

Jedini protiv pomjeranja sjednice bili su u Klubu poslanika Pokreta za pravdu i red.

Ono što se spekuliše u javnosti, jeste da je razlog odlaganja sjednice zapravo to što je za 6. mart u Sudu BiH u Sarajevu, zakazano ročište Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Milošu Lukiću, v. d. direktoru Službenog glasnika RS, pa se zbog toga pretpostavlja da je upravo to taj “put” na koji idu brojni poslanici, i zbog koga su najavili da ne mogu doći na sjednicu.

Za Osmu redovnu sjednicu, podsjećamo, predložen je dnevni red od 19 tačaka, a pored ostalog, poslanici bi trebalo da raspravljaju o nekoliko revizorskih izvještaja, poput onog o poslovanju IRB-a za 2022. godinu, finansijskom izvještaju Lutrije Republike Srpske za 2022. godinu, nekoliko bolnica i domova zdravlja za prethodne godine, kao i o finansijskoj reviziji JP “Šume Republike Srpske” za 2020. godinu.