Bihać na korak do humanitarne katastrofe

Bihać je na korak do humanitarne katastrofe jer se situacija u privremenom migrantskom kampu Vučjak komplikuje iz časa u čas zbog migranata kojih je tu sve više, a iz Ujedinjenih nacija (UN) juče su zatražili hitno zatvaranje tog centra.

Nakon što su pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona prije dva dana počeli da migrante koji nisu u prihvatnim centrima ili nemaju legalan smještaj, zbog bezbjednosti, prebacuju u kamp na Vučjaku, Ujedinjene nacije (UN) su izrazile zabrinutost, apelujući da nadležne institucije u BiH rade na pronalaženju alternativnog smještaja.

U zajedničkoj izjavi tima UN u BiH je navedeno da na lokalitetu Vučjaka postoje bezbjednosni i zdravstveni rizici, a i da lokacija nije u skladu sa međunarodnim humanitarnim standardima, ni adekvatna za smještanje ljudi. Pozivaju vlasti da kamp zatvore i obezbijede humaniju lokaciju.

– Vlasti znaju da je Vučjak u blizini miniranih područja i da postoji velika opasnost od požara i eksplozija zbog mogućeg prisustva metana u tlu. Nije snabdjeven električnom energijom, vodom, niti ima medicinsku njegu, te posjeduje malo sanitarnih čvorova – napominje se u izjavi.

Posebno zabrinjava, kažu, izjava gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića da grad i lokalni Crveni krst obustavljaju pružanje pomoći migrantima koji su prisilno premješteni na lokalitet Vučjaka, budući da ta pomoć nije bila dovoljna i prije nego što je posljednja grupa tu prebačena.

– Ako ova odluka bude realizovana, a prebacivanje migranata nastavljeno, raste i opasnost od moguće vanredne situacije na lokalitetu Vučjaka – upozoravaju iz UN.

U kamp je, prema pojedinim navodima, tokom dva dana stiglo 1.700 novih migranata, a do tada ih je bilo oko 700. O njima je brinuo lokalni Crveni krst, ali već nemaju dovoljno hrane ni ostalih potrepština.

Sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem juče nismo stupili u kontakt, a u srijedu je iz Sarajeva poručio da grad od 21. oktobra obustavlja finansijsku pomoć, te da će tako pustiti da kriza eskalira i pokušati da na taj način natjeraju nadležne u BiH da rade svoj posao. Bihaćka Skupština je u maju jednoglasno odredila Vučjak kao mjesto za izmještanje migranata iz centra grada.

 

Izvor:(Glas Srpske)Ostavite komentar: