BiH preuzela predsjedavanje Jadransko-jonskom strategijom EU

Bosna i Hercegovina (BiH) preuzela je jednogodišnje predsedavanje Strategijom Evropske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), forumom putem kojeg četiri zemlje iz EU i šest van sarađuju u oblasti trgovine, zaštite životne sredine i turizma.

Tom incijativom je proteklih godinu dana predsjedavala Albanija.

Zamjenik ministarke spoljnih poslova BiH Josip Brkić izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da radi na pojedinim temama „da nadogradi što je dosad učinjeno“, ali isto tako da se BiH približi članstvu u EU.

„Priroteti BiH tokom predsedavanja jadransko-jonskom regijom biće pitanje mladih, posebno u kontekstu proširenja EU. Taj generacijski cilj je i dalje pred nama, treba ga završiti“, rekao je Brkić u razgovoru za Hinu u Tirani, glavnom gradu Albanije, gdje se održava godišnji forum.

Hrvatska je ušla 2013. godine u EU, te je posljednja primljena zemlja u tom bloku od 27 država.

Evropska komisija, izvršno tijelo EU, uspostavila je 2014. godine Strategiju za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), kao način približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Evropskoj uniji.

U sklopu te strategije zemlje koje izlaze na Jadransko i Jonske more, ili se nalaze u njihovom zaleđu, a u kojima živi ukupno 70 miliona ljudi, međusobno sarađuju u područjima trgovine, zaštite životne sredine i turizma.

Pri tome se njihove lokalne i regionalne vlasti, univerziteti, sindikati i kompanije zajednički prijavljuju za projekte finansirane novcem iz EU fondova.

 

 

Ostavite komentar: