BiH od Hrvatske traži procesuiranje ratnih komandanata zbog zločina iz operacije “Bljesak”

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske potvrdilo je danas da je primilo zahtjev Tužilaštva BiH u vezi sa postupcima protiv hrvatskih ratnih komandanata.

Državni sekretar ministarstva Josip Salapić potvrdio je da je Ministarstvo primilo zahtjev i da će predmete ovih dana proslijediti hrvatskom Državnom tužilaštvu, koje će dalje odlučivati o predmetima.

TV “Nova” saznaje da je riječ o zahtjevu za pokretanje krivičnog postupka protiv više demobilisanih hrvatskih ratnih komandanata iz akcije “Bljesak”, a koji se terete za krivična djela ratnog zločina.

Salapić je izrazio nadu da će ovih dana hrvatsko Državno tužilaštvo, u skladu sa zakonom obavijestiti javnost o čemu se konkretno radi.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je u četvrtak, 5. avgusta, u govoru u Kninu poručio BiH da je riječ o nedokazanim djelima, te da će Hrvatska zaštititi svoje ratne komandante.

Hrvatske oružane snage su u akciji “Oluja” etnički očistile Srbe sa prostora sjeverne Dalmacije, Like, Banije i Korduna, a državni vrh Hrvatske je u četvrtak, 5. avgusta, proslavio ovaj datum u Kninu kao “Dan pobjede”. U hrvatskoj akciji “Bljesak” srpski narod je protjeran iz Zapadne Slavonije.

Tokom akcije “Oluja” za nekoliko dana je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 220.000 Srba, dok ih oko 1.800 ubijeno.

 

 

Ostavite komentar: