BiH nesposobna uzeti dio kolača od 14,5 milijardi evra

Evropska unija pripremila je 14,5 milijardi evra koje namjerava utrošiti u države zapadnog Balkana i Tursku od 2021. do 2027. godine.

Radi se o takozvanim fondovima pretpristupne pomoći (IPA). U pitanju je bespovratna pomoć Brisela državama koje žele biti dio EU i novac se ulaže u projekte za koje Brisel ocijeni da su vrijedni toga.

Bosna i Hercegovina se do sada nije proslavila ni na tom polju.

Korišćenje fondova

– BiH trenutno koristi sredstva iz IPA 2013 i IPA 2017, a ukupni iznos dodijeljenih sredstava prelazi 275 miliona eura. Ona se postepeno realiziraju, jer je najveća prepreka u implementaciji EU pomoći ograničen kapacitet BiH za apsorpciju koji se manifestira kroz predstavljanje nedovoljnog broja zrelih projekata za pomoć, kao i često neadekvatni administrativni i ljudski resursi potrebni za njihovu provedbu – kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“ Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU u BiH.

Dodaje da je iskustvo stečeno kroz programiranje i provedbu IPA II „dobra prilika za vlasti u BiH da razmotre naučene lekcije radi usaglašavanja fleksibilnijih i učinkovitijih mehanizama za predstojeći IPA III instrument“.

– Evropska komisija ohrabruje BiH da se ovim pitanjem počne baviti bez odgađanja – ističe Milović–Halilović.

Ona pojašnjava da je EU, kroz pripreme država koje joj se žele pridružiti, uvela strateški sektorski pristup. To znači da se novac daje u oblasti koje su u interesu i Briselu. Ali, da bi se to desilo, država mora imati strategiju za svaku od oblasti.

Pomoć poljoprivredi

– BiH je nekoliko godina gubila desetine miliona evra zbog nedostatka strategija na nivou cijele zemlje u sektorima kao što su energetika, okoliš i poljoprivreda te ruralni razvoj. Ipak, u proteklih nekoliko godina zabilježen je određen napredak usvajanjem strategije o okolišu u maju 2017., što je odblokiralo dodjelu 9,5 miliona eura iz IPA 2018.

Iste godine, usvajanjem strategije za ruralni razvoj na nivou cijele zemlje, omogućena je dodjela 30 miliona evra u okviru IPA 2018. Usvajanjem strategije za energetski razvoj na nivou cijele zemlje odblokirana su sredstva programirana za IPA 2019 – kaže portparol Delegacije EU u BiH.

Gubljenje sredstava

– Revidiranu Strategiju reforme javne uprave ove bi godine mogli usvojiti svi institucionalni akteri, dok se strategija za zapošljavanje još čeka. Gubljenje novca znači i zastoj u provođenju potrebnih sektorskih reformi, kao i gubitak potencijalnih dodatnih sredstava drugih donatora i investitora – kaže Milović-Halilović, navodi Dnevni avaz.

  • 3 milijarde evra ukupno dobila BiH od EU od 1991. godine
  • 11,7 milijardi evra iznosi IPA II
  • 11,5 milijardi evra vrijednost prvog IPA fonda
  • 10 milijardi evra EU uložila u Tursku do sada
  • 3 milijarde evra dobila Srbija samo iz IPA fondova

 

Ostavite komentar: