“BiH mora raditi na 14 ključnih preporuka”: Varhelji obećao da će EU pomoći na putu do rješenja

BiH mora raditi na 14 ključnih preporuka EU kako bi mogla napredovati na putu ka EU, a EU od lidera očekuje da podržavaju a ne da slabe državne institucije, rekao je Oliver Varhelji, komesar za proširenje na sastanku Odbora za spoljne poslove EU na kojem je predstavio izvještaje iz paketa proširenja.

Govoreći o BiH, rekao je da će EU pomoći svim stranama da dođu do rješenja problema, pod uslovom da su rješenja usklađena s vrijednostima EU.

EU, kako je naglasio, očekuje jači rad na reformama koje se odnose na vladavinu prava, a sve strane je pozvao na konstruktivan dijalog.

Govoreći o proširenju, rekao je da je EU posvećena tome da zapadni Balkan bude dio EU, te da kada svaka od zemalja ostvari napredak, EU treba da ispuni svoja obećanja i podrži zemlje na putu ka EU.

Nezapočinjanje pregovora EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom nazvao je gubitkom kredibilnosti od strane EU, te je pozvao na hitno rješavanje spora između Bugarske i Sjeverne Makedonije.

Varhelji je rekao da deklaracija o nezavisnosti Republike Srpske ne bi bila u skladu s Dejtonskim sporazumom, i da u Srpskoj svi to znaju.

“Oni znaju šta je crvena linija. Razumijem da će tamo biti izbori, ali postoje granice onoga što se može, a deklaracije o nezavisnosti nisu dio toga. Trebamo svaki dio zemlje da funkcioniše, uključujući i državne institucije i želimo da svi budu dio toga”, rekao je on.

Govoreći o inicijativi “Otvoreni Balkan”, rekao je da je ona uspostavljena nakon što je jedna zemlja od šest zapadnobalkanskih zemalja jednostrano izašla iz inicijative o zajedničkom evropskom tržištu, ne spominjući direktno da se radi o Crnoj Gori.

Varhelji je rekao da je zajedničko tržište inicijativa koju EU podržava i finansira i da je ona važna kao dio pripreme za pristupanje zemalja EU. Naglasio je da želi da sve zemlje regiona budu dio zajedničkog tržišta, i da ta inicijativa bude pod kišobranom EU.

Ostavite komentar: