BiH kreće u direktnu nabavku: Tegeltija, Višković i Novalić sutra o vakcinama

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija sastaće se sutra u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Početak sastanka zakazan je za 10 časova, a po njegovom završetku predviđene su izjave za novinare u holu u prizemlju u zgradi zajedničkih institucija BiH, najavljeno je Savjeta ministara.

Kako saznaje portal Klix Tegeltija, Višković i Novalić sutra će razgovarati o nabavci vakcina protiv korona virusa. Pritisak javnosti, a pogotovo ljekara te sporost COVAX sistema, uzrokovali su prelazak na drugu strategiju vlasti u BiH te pronalaženje načina direktnog pregovaranja s proizvođačima.

Kako je pomenuti portal kazano cilj je dopuniti količine koje će BiH dobiti putem sistema COVAX te ubrzati procese imunizacije koji su u BiH još uvijek u fazi planiranja i pregovaranja.

Prema informacijama koje su dostupne BiH putem COVAX sistema prve vakcine trebala bi dobiti početkom februara, a najavljeno je da će one preko dolaziti u manjim količinama, sukcesivno.

Ostavite komentar: