BiH četvrta u svijetu po smrtnosti od korone!

Po broju preminulih u odnosu na milion stanovnika, Bosna i Hercegovina je na zastrašujućem četvrtom mjestu u svijetu.

Ovaj šokantan podatak objavljen je prvog dana 2021. godine na stranici worldometers.info, na kojoj svjetske statističke podatke iz različitih oblasti života u realnom vremenu objavljuje nezavisni tim istraživača, programera i volontera.

Malo ulaganja

Koliko su ti podaci pouzdani svjedoči činjenica da se na statistiku worldometers.info oslanjaju vlada Velike Britanije, američki univerzitet “Džon Hopkins”, kao i svjetski mediji “Financial Times”, “The New York Times”, BBC…

Prema posljednjim podacima u vezi s pandemijom koronavirusa, na listi od 218 država BiH je četvrta sa 1.249 mrtvih na milion stanovnika. Gore od nas su Slovenija, Belgija i San Marino. Slovenija bilježi 1.365 smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Kada je riječ o drugim državama bivše Jugoslavije, iza nas su Sjeverna Makedonija sa 1.214, Crna Gora sa 1.097, Hrvatska sa 1.008 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Mnogo bolja situacija je u Albaniji, koja ima 415 preminulih, te u Srbiji sa 381 preminulim na milion stanovnika.

– Nažalost, statistike su takve. Prema službenim podacima dostavljenim našim zavodima, koji se akumuliraju u zajedničku bazu covid19.ba, mi smo na četvrtom mjestu. Imamo visoku smrtnost u BiH, a razloga za to ima više – kaže specijalista epidemiolog Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona.

Nema kontrole

Ističe da su nedostatak ulaganja u javno zdravstvo i manjak epidemiologa na terenu među razlozima ovakvog stanja.

– U FBiH imamo 50 epidemiologa, a pogledajte koliko ih je u Hrvatskoj, koliko jedan regionalni zavod za javno zdravstvo ima epidemiologa i drugih stručnih saradnika. Drugi razlog je što nemamo sanitarnih inspektora na terenu koji bi kontrolisali mjere koje su FBiH i županije donijele. Mnogo je mjera, a nad vrlo malo njih imamo stvarnu kontrolu – kaže dr. Jurić, navodi “Avaz.ba“.

Ona dodaje kako nove mjere nemaju smisla u situaciji kada se postojeće ne provode, te poziva nadležne da se pozabave njihovom sprovođenjem, da u nedostatku inspektora angažuju policiju, komunalne redare, jer na terenu kontrole nema.

Među razlozima visoke smrtnosti, tvrdi Jurić, je i praksa da se puno oboljelih pokušava liječiti kod kuće.

Izolovaće nas kao rezervat

– Svakako treba, ni sada nije kasno da se neke stvari naprave, jer će nas izolovati kao rezervat. Vakcine nemamo. Dok se drugi već počinju vakcinisati, mi pojma nemamo kad ćemo dobiti svoju, koliko, šta i od koga ćemo dobiti. Civilizovani svijeće od Federacije napraviti rezervat – ističe Jurić.

 

 

Ostavite komentar: