BHRT o potezu Bucala: Želio da izrazi zabrinutost zbog nepoznavanja ćiriličnog pisma u BiH

Nakon što je urednik BHT 1 televizije Elvir Bucalo u programu ćirilično pismo nazvao hijeroglifima, što je izazvalo žestoke reakcije u javnosti, oglasio se i BHRT-a.

Naime, u emisiji BHT1 uživo nakon najavne špice koja je bila na ćirilici urednik/voditelj Elvir Bucalo je rekao: “Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hiroglife kojima je napisan naziv naše emisije ja ću vam prevesti – BHT1 uživo ćirilicom”.

“Kolega Elvir Bucalo je najavu u svom stilu prilagodio tako da izražava zabrinutost nepoznavanja ćiriličnog pisma u većem dijelu BiH, rekao naprijed navedeno, time ne vrijeđajući građane koji korste ćirilično pismo. U odjavi emisije kolega Bucalo se izvinio svima onima koji nisu razumijeli njegovu poruku”, poručili su iz BHT-a.

Oni su dodali da ni na koji način kolega Bucalo, pa ni BHRT ne omalovažavaju nijedno zvanično pismo u Bosni i Hercegovini.

“Naprotiv, BHRT je jedini medij koji u svom programu potpuno ravnopravno koristi oba pisma i sva tri jezika konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini”, navodi se u njihovom saopćenju.

Napomenuli su da je kolega Bucalo svoj radni vijek proveo radeći na promociji pomirenja, suživota i njegovanju različitosti, što potvrđuju njegovi brojni prilozi, tekstovi, emisije pa i video zapisi koji su dostupni javnosti, a na kojima se vidi da je kolega Bucalo upravo suprotno od onoga kakvim ga pojedini mediji, političari i osobe iz javnog života kroz društvene mreže žele predstaviti.

“Nastavićemo odgovorno čuvati oba pisma i sva tri jezika, tj. jezike, kulturu i tradiciju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kao što je to bilo i do sada. Preuzimanje i objavljivanje pojedinih dijelova programskih sadržaja koji su uzeti iz konteksta u svrhu politikanstva nećemo tolerisati”, istaknuto je.

Ostavite komentar: