Bezručenko: NATO počinio ratni zločin bombardujući Srpsku, pitanje tužbe pokrenuti na političkom nivou

29.08.2023. | 22:05

NATO savez počinio je ratni zločin bombardujući Republiku Srpsku 1995. godine i pitanje tužbe za naknadu materijalne štete mora se pokrenuti na političkom nivou, rekao je potpredsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine Viktor Bezručenko.

“Republika Srpska ima puno pravo da tuži međunarodnim sudovima za naknadu materijalne štete prouzrokovane NATO bombardovanjem i upotrebom osiromašenog uranijuma. Ovo pitanje se mora pokrenuti na političkom nivou i tražiti pravična kompenzacija”, rekao je Bezručenko za “Rusku gazetu”.

Bezručenko, pukovnik u penziji, kaže da je to bila prva vojna operacija NATO-a u Evropi poslije Hladnog rata, koja je trajala 17 kalendarskih dana i da su zbog upotrebe školjki sa osiromašenim uranijumom voda i vazduh kontaminirani na velikom području.

“To je ratni zločin. To je dovelo do značajnog porasta onkoloških bolesti među stanovništvom regiona”, istakao je ovaj penzionisani pukovnik.

Govoreći o tome šta je bio povod za početak NATO operacije u BiH, Bezručenko je ispričao da je za eksploziju na Trgu Markale u Sarajevu 28. avgusta 1995. godine Sjevernoatlantska alijansa odmah okrivila Srbe, što je poslužilo kao povod za početak vojne operacije.

“Međutim, mnoge činjenice upućuju na to da je to bila dobro isplanirana provokacija režima Alije Izetbegovića i zapadnih obavještajnih agencija”, naveo je Bezručenko.

Tako je, dodao je on, pukovnik Andrej Demurenko, načelnik štaba Unprofora, sproveo sopstvenu istragu i ubjedljivo dokazao da srpska strana nije odgovorna za incident, a pukovnik američke vojske DŽon Srej, šef obavještajne službe Unprofora u Sarajevu, “jasno u svojoj publikaciji stavio do znanja da iza bombardovanja stoje muslimani”.

Bezurčenko je dodao da je britanski Zajednički obavještajni komitet zaključio da je slučajeve “Markale jedan” /5. februar 1994./ i “Markale dva” /28. avgust 1995./ vjerovatno organizovala komanda tzv. Armije BiH.

Prema njegovim riječima, i ruska novinska agencija “Novosti” je 7. septembra 1995. izvijestila da je incident u slučaju “Markale dva” rezultat tajne operacije zapadnih obavještajnih agencija pod nazivom “Ciklon dva”.

Bezručenko je napomenuo da je u periodu 1992-1993. bio načelnik štaba UN trupa /Unprofor/ u Sarajevu, a potom do 2002. godine šef regionalne kancelarije misije UN u Sarajevu.

On je pojasnio da je svrha SDA bila etnički čist i nepodijeljeno Sarajevo kao glavni grad muslimanske države, a strategija te stranke je podrazumijevala potpuno protjerivanje srpske zajednice.

“Od početka rata, Srbi su postali meta masovnog terora i demonizacije”, rekao je Bezručenko i dodao da je 17 godina poslije tih događaja Vlada Republike Srpske formirala Međunarodnu istražnu komisiju za stradanje Srba u Sarajevu u čijem je radu učestvovao.

On je napomenuo da je Komisija zaključila da je strategija režima Alije Izetbegovića bila usmjerena na protjerivanje srpske zajednice iz Sarajeva i da je tokom čitavog rata SDA podsticala brojne kriminalne grupe i regularne jedinice tzv. Armije BiH da počine zločine nad srpskim stanovništvom Sarajeva, uključujući hapšenja, mučenja, silovanja i ubistva.

“Etničko čišćenje kulminiralo je masovnim egzodusom Srba iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine”, zaključio je Bezručenko.