Bez zamjerki! Američki ambasador u BiH smatra da su izbori u Crnoj Gori bili demokratski

 Američki amabasador u BiH Erik Nelson izjavio je da su izbori u Crnoj Gori bili uspješni jer su sprovedeni na miran i demokratski način, uz poštivanje manjina i međusobni dijalog.

“Mislim da je naš ambasador u Podgorici to najbolje rekao. Izbori održani u nedjelju, 30. avgusta, su bili uspješni, dobrim odzivom građana”, rekao je Nelson.

Na pitanje da prokomentariše dosta negativnih reakcija iz Sarajeva u kojima pogrdnim imenima nazivaju Srbe u Crnoj Gori koji se mirno i demokratski bore za svoja prava i svoju vjeru u Crnoj Gori, Nelson je istakao da je ključ za demokratiju poštovanje svih ljudskih i manjinskih prava.

“Važno je da se svi fokusiramo na te temeljne stvari, i važno je i da se ljudi u BiH fokusiraju na trenutne izazove ovdje. Važna su prava svakog građanina bez obzira gdje živi i koje je etničke grupe”, rekao je Nelson za Nezavisne novine.

Govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, Nelson je naveo da je dejtonskim mirom završen rat u BiH, a Ustav koji je proizašao pružio je početnu poziciju da se zemlja ponovo izgradi.

“Međutim, nijedan Ustav nije vječan, a BiH mora usvojiti promjene koje će omogućiti da bolje funkcioniše i da je učini bezbjednijom i naprednijom. Mnogo reformi treba sprovesti u BiH, neke će se odnositi na promjene Ustava, ali sve će zavisiti od ustavnih procedura i zahtijevati dijalog i kompromis”, rekao je Nelson. Osvrćući se na odluku Predsjedništva BiH o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije (CIK) BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme, koja je usvojena bez konsenzusa, Nelson je naveo da Amerika vjeruje u moć demokratije i moć građana da odluče kakvu vlast žele.

“CIK BiH je zatražio našu pomoć, a Međunarodna Fondacija za izborne sisteme ima iskustvo širom svijeta da ponudi ekspertske savjete. Oni mogu pružiti savjete u vezi sa, recimo, izbornim spiskovima. Ti savjeti onda mogu pomoći CIK-u BiH kako da te savjete primijeni. Sve aktivnosti će preduzimati domaće institucije u BiH”, tvrdi Nelson. Američki ambasador je dodao da je isti posao urađen ove godine u Srbiji i u Crnoj Gori, a ranije su bili aktivni na Kosovu i Metohiji i u Sjevernoj Makedoniji.

Osvrćući se na to što je srpski član Predsjedništva MiH Milorad Dodik izrazio zabrinutost da bi ta agencija mogla ugroziti integritet izbora i da će se o tome izjasniti i Narodna skupština Republike Srpske, Nelson je rekao da se nada da će debata u BiH o ovoj temi biti vođena na osnovu činjenica. Kada je riječ o migrantskoj krizi u BiH, Nelson kaže da SAD pomažu institucijama BiH u obezbjeđivanju granica, što je veoma značajno.

“Ovo je humanitarna kriza i mi stojimo zajedno s vama i EU da pomognemo tim ljudima da imaju sklonište. U ovaj posao treba da se uključe svi u BiH, ne samo pojedini kantoni u FBiH”, kaže Nelson.

Ostavite komentar: