Bez obzira na odluku Šmita: Na snagu stupio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti uprkos suspenziji stupio je na snagu, ali je pitanje kada će i na kojem konkretnom slučaju biti primijenjen.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove nisu konkretno govorili o primjeni ovog zakona kojeg je suspendovao Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske.

Iz RUGIPP-a su samo saopštili da će nastaviti s obavljanjem redovnih poslova i zadataka u okviru svojih nadležnosti u skladu s Ustavom i zakonima Republike Srpske, a u vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na društvenoj, odnosno državnoj svojini.

Dok u Republici Srpskoj tvrde da se ne obaziru na Šmitovu odluku, zvaničnici iz Federacije BiH naglašavaju da je njegova odluka zakon koji jedini važi, odnosno da se on mora poštovati.

Siniša Karan, predsjednik Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske, rekao je da Šmit nije visoki predstavnik te da iz toga proističe da je njegov akt ništavan.

“Takav akt sigurno neće objaviti ‘Službeni glasnik Republike Srpske’. Pogotovo neće objaviti akt jednog stranca. U tom slučaju smatramo da taj akt ne može biti nikakva paralela i poređenje da li će Republika Srpska postupiti po zakonu koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske –  naravno da hoće”, rekao je Karan, a prenose agencije.

S druge strane, Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da je Šmit donio odluku te da je to sada zakon u BiH i jedino taj zakon važi.

“Dodik može govoriti šta hoće. Dodik je odavno pokazao da je izgubio kompas i svakog dana što vrijeme više odmiče on postaje neuravnoteženiji”, rekao je Džaferović komentarišući raniju izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, koji je rekao da će zakon stupiti na snagu uprkos Šmitovoj odluci.

U vezi s odlukom o suspenziji zakona o nepokretnoj imovini, Šmit je u Beogradu razgovarao s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Republike Srpske, nakon kojeg je saopšteno da je predsjednik Srbije “izrazio jasno neslaganje sa posljednjim odlukama i primjenom bonskih ovlaštenja, za koje smatra da ne doprinose stabilnosti”.

Sam Šmit rekao je da je zadovoljan razgovorom te da Vučić razumije ozbiljnost situacije. Rekao je i da je primio k znanju da se Vučić ne slaže sa primjenom bonskih ovlaštenja, ali da su objektivno razgovarali i dogovorili da se češće sastaju.

On je rekao da niko ne želi uzeti nešto od Republike Srpske ili srpskog naroda te da bi se u svako doba sastao sa Dodikom.

“Niko ne želi uzeti nešto od RS ili srpskog naroda”, rekao je Šmit, koji je na direktno pitanje da li namjerava smijeniti Dodika rekao da “neće preduzeti ništa čime bi mu ograničio slobodu rada i kretanja, ali da očekuje da se vrati za pregovarački sto jer ne može tražiti dijalog i imati samo monolog”.

Sastanak Šmita i Vučića je komentarisao i Dodik, koji će već sutra razgovarati sa predsjednikom Srbije.

Dodik je rekao da Šmit nije izabran za visokog predstavnika te da je bio na turističkom putovanju koje ga neće legitimisati kao visokog predstavnika.

“UN nije potvrdio njegovo imenovanje, što ga čini jedinom osobom koja tvrdi da je visoki predstavnik, a da se nije našao ni u jednoj rezoluciji Savjeta bezbjednosti”, rekao je Dodik, dodajući da susret sa Vučićem vidi kao pokušaj vlastite legitimacije kao visokog predstavnika te da je sa Vučićem razgovorao prije susreta i izložio mu stavove Srpske, ali da razumije poziciju Srbije.

Naglasio je da ga je Vučić nazvao i da mu je prenio da se usprotivio nametanju rješenja.

“Stranci su u ovoj zemlji pretjerali u mnogo čemu”, rekao je Dodik.

Najavu iz Republike Srpske da neće primjenjivati odluku Šmita već zakon koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske komentarisao je i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, koji je rekao da Dodik reciklira priču koju je već pričao i upada u dalje probleme, te da će cijenu svega toga što on radi i izjavljuje plaćati ljudi u Republici Srpskoj.

Ostavite komentar: