Bevanda pisao Tegeltiji: Podrška “malom Šengenu” i evropskom putu BiH

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda poručio je danas da zvaničnici iz reda Hrvata podržavaju inicijativu “mali Šengen” i evropski put BiH.

Bevanda je u dopisu koji je uputio predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji naveo da ga raduje što postoje vjerodostojne naznake da će se “mali Šengen” vezati za širu politiku EU integracija, koja će na taj način dobiti funkcionalnu i jasnu regionalnu perspektivu. On je izrazio uvjerenje da će “mali Šengen” rasteretiti privredu, pospješiti trgovinu i investicije, te velike infrastrukturne i energetske projekte.

“Kako smo posljednjih dana svjedoci različitih tumačenja i samoinicijativnih postupaka pojedinih članova Savjeta ministara, te medijskih spekulacija oko odnosa hrvatskih zvaničnika, kako mene, tako i mojih kolega u Savjetu ministara u pogledu EU puta BiH, ovim putem želim još jednom istaći našu apsolutnu i nedvosmislenu opredijeljenost putu BiH prema punopravnom članstvu u EU”, poručio je Bevanda. Bevanda je podsjetio da su hrvatski ministri u Savjetu minsitara kroz dosadašnje aktivnosti i postupke, primjenom evropskih standarda u izradi nacrta i predlaganja akata, i do sada podržavali EU put BiH, uz, kako je naveo, isključivo poštovanje zakona.

“Za nas nikada nije bilo dileme u vezi sa radom i postupanjem kada je u pitanju evropska perspektiva BiH, pa ni podrška dobro osmišljenim, neophodnim i sprovodivim projektima kakav je `mali Šengen`”, rekao je Bevanda.

On je podsjetio da je, tokom nedavno održanih razgovora hrvatskih zvaničnika u Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, istaknuta podrška regionalnoj inicijativi “mali Šengen”, te na taj način još jednom potvrđena opredijeljenost ka EU budućnosti.

“Mi ćemo, kao i do sada, kroz buduće djelovanje, u skladu sa zakonom i ustavnim nadležnostima i odgovornostima, jasno pokazati da smo predvodnici puta BiH ka članstvu u EU i oni koji su do kraja apsolutno posvećeni ostvarenju tog cilja”, poručio je Bevanda. Bevanda je u dopisu naveo da zahtijeva da se najkasnije do sutra, do početka Samita u Sofiji, usvoji zaključak kojim se u proces uključuju svi nivoi vlasti, te da se odredi zvanična delegacija koja će predstavljati BiH na skupu.

Ostavite komentar: