“Besmisleno i van svake pameti”: Generala Mladića teretili za genocid u opštinama bez Srba

Bošnjačka javnost ne može da prikrije razočarenje zato što tribunal u Hagu prvog komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića, pored Srebrenice, nije osudio za genocid u još šest opština u BiH, među kojima su i Sanski Most i Ključ.

S druge strane, rezultati posljednjeg popisa stanovništva pokazuju da su sa teritorije tih opština etnički očišćeni Srbi, pa javnost u Srpskoj s punim pravom postavlja pitanje kako je haško tužilaštvo uopšte moglo da podigne optužnicu protiv Mladića za genocid nad Bošnjacima u tim opštinama. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, u Sanskom Mostu je živjelo 28.136 Bošnjaka i 25.363 Srbina, a prema popisu iz 2013. godine u toj opštini je živjelo 38.344 Bošnjaka i 1.837 Srba. Situacija u Ključu je još pogubnija, jer zvanični podaci pokazuju da je 1991. godine u toj podgrmečkoj opštini živjelo 18.506 Srba, dok prema popisu iz 2013. godine, vjerovali ili ne, tamo žive svega 273 Srbina, a broj Bošnjaka sa prijeratnih 17.696 pao je na 16.130, s tim da sada čine više od 98 odsto stanovništva ove opštine, u kojoj je prije rata živjelo više od 50 odsto Srba.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je porijeklom iz Sanskog Mosta, kaže da je bio potpuno besmislen i van svake pameti pokušaj da general Mladić bude optužen za genocid u Sanskom Mostu i Ključu.

“Ako pogledamo nacionalnu strukturu u te dvije opštine prije rata i danas, vidimo da je u Sanskom Mostu broj Srba manji za 24.000. To je jedna čitava prosječna opština u BiH. U Ključu danas živi 18.000 Srba manje nego prije rata. To su strašne brojke. Jedino realno bi bilo da neko odgovara za etničko čišćenje Srba sa područja tih opština, u kojima smo vijekovima živjeli” kaže Borenović.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i funkcioner Ujedinjene Srpske Milan Petković kaže da je previše argumenata koje niko ne može da pobije, a koji idu u prilog tvrdnjama o pristrasnosti i političkom karakteru tribunala u Hagu.

“Ako su nepobitne činjenice da je u Ključu prije rata živjelo više od 18.000 Srba, a danas ih nema ni tri stotine, zar onda nije izvršeno etničko čišćenje Srba sa teritorije te opštine? Ne samo da je izvršeno, nego ne vidim ko može da kaže da to etničko čišćenje nije rezultat udruženog zločinačkog poduhvata. A da li je tužilaštvo u Hagu našlo za shodno da bilo koga pozove na odgovornost zbog toga? Nažalost, nije”, sa neskrivenim ogorčenjem zaključuje Petković.

On ističe da podaci da u Sanskom Mostu živi 10.000 Bošnjaka, odnosno Muslimana, više nego 1991. godine, dok od preko 25.000 danas tamo ima manje od dvije hiljade Srba, pokazuju da je neko u Hagu debelo pobrkao neke stvari. Petković je uvjeren da će sud istorije i stručne javnosti na potpuno drugačiji način okarakterisati sve ono što je urađeno u Haškom tribunalu.

Oslobađajuće presude

Sud u Hagu osudio je 109 Srba na 960 godina zatvora i šest doživotnih zatvorskih kazni. Ukupno 34 Hrvata osuđena su na 277, a devet Bošnjaka na 41,5 godina zatvora. Oslobađajuće kazne, zbog kojih Srbi nemaju nikakvo povjerenje i poštovanje za ovaj sud, Haški tribunal je, između ostalih, izrekao komandantu tzv. Armije BiH Naseru Oriću, hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao i komandantu zločinačke OVK-a Ramušu Haradinaju, piše Glas Srpske.

Ostavite komentar: