Bakir Izetbegović: SDS nema izborni rezultat da uđe u vlast na nivou BiH

Ne možemo praviti protuustavne i protuzakonite kompromise i na tome nema popuštanja, poručio je lider SDA Bakir Izetbegović, odgovarajući na pitanje novinara o formiranju vlasti na nivou države.

– Za mene i SDA je crvena linija poštivanje Ustava BiH i vladavina zakona. Mi ne možemo praviti kompromise koji će biti protiv toga i neka se ne optužuje SDA da ima tvrd stav. Na tome nema popuštanja, ako smatraju da je neko osim SDA spreman na to da niži nivo vlasti, konkretno Narodna skupština Republike Srpske, naredi nadležnom državnom nivou vlasti da nema NATO puta i da se ne poštuje Zakon o odbrani BiH, onda neka nađu partnera. SDA neće biti partner tome. Ako taj princip narušimo, vladavinu zakona i poštivanje Ustava, onda je pitanje šta je slijedeće, dakle to je crvena linija i preko toga nećemo preći. Nadam se da će doći do sazrijevanja druge strane – kazao je Izetbegović.

Predsjednik Stranke demokratske akcije posjetio je danas prostorije Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu.

On je kazao i kako nema dogovorenih sastanaka s predsjednicima HDZ-a BiH i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom, ali da je spreman koliko sutra sjesti za isti sto i formirati vlast.

Kada je riječ o nagađanjima o formiranju nove većine, odnosno ulasku SDS-a u vlast, Izetbegović je rekao kako SDS nema izborni rezultat koji bi to omogućio.

Na pitanje novinara šta će se desiti s Vladom KS, budući da je dio te vlade i SBB, koji je partner SDA na višim nivoima, te s obzirom na najave lidera te stranke Fahrudina Radončića da će izaći iz kantonalne vlasti ukoliko se hitno ne povuče odluka o izdvajanju 200.000 KM Institutu za kulturu i umjetnost, Izetbegović je kazao kako je očigledno riječ o nefukcionalnoj vladi.

– Očito se kod gospodina Radončića osjeća jedno zasićenje izostanka rezultata u ovom pilot-projektu koji drži međunarodna zajednica u KS. To je vlast koja se pokazuje neefikasnom. U vrlo kratkom roku su pokazali da su skloni korupciji, još gori je problem što ima puno priče, a nema rezultata i najopasniji problem je što su spremni da uđu u trgovinu nečim čime se ne trguje, a to je istina o onome što se dešavalo u BiH od 1992. do 1995. godine. Ne može se, da bismo se svidjeli strancima, ući u kompromis o tome šta se dešavalo u vremenu agresije na BiH – kazao je Izetbegović.

 

Izvor:(Avaz.ba)

Ostavite komentar: