Azra Pašalić se ogradila od izjava imama: Vjerski službenici treba da budu primjer u širenju dobrih odnosa

Potpredsjednik Skupštine grada Prijedora Azra Pašalić osudila je izjave glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u prijedorskom naselju Kozarac Amira Mahića i navela da je njegov govor o Svetom Savi povrijedio vjerske osjećaje Prijedorčana pravoslavne vjeroispovijesti.

“Potpuno se ograđujem i nisam saglasna sa onim što je tokom vjerske službe rekao i što se odnosi na prosvetitelja Svetog Savu”, rekla je Pašalićeva na današnjoj pres-konferenciji u Prijedoru, kojoj su prisustvovali i gradonačelnik i predstavnici političkih partija i nezavisni poslanici u Skupštini grada.

Ona je istakla da je uznemirena činjenicom da je Mahić povrijedio osjećaje jednog naroda sa kojim živi u zajednici i naglasila da ovakva retorika ne održava poštivanje i uvažavanje drugog i drugačijeg koje njeguju građani Prijedora.

“Vjerski službenici svih vjeroispovijesti treba da budu primjer u širenju dobrih odnosa među komšijama i tolerancije među svim ljudima jer oni tumače vjeru, a islam je takođe vjera koja propagira mir i dobor među ljudima”, rekla je Pašalićeva.

Ona kaže da je svoj životni stav i način rada i života kao građanin Prijedora pokazala i svojim prisustvom na Svetosavskoj akademiji i na proslavi školske slave u Javnoj ustanovi Centar “Sunce” i na svetosavskom balu doborotvornim prilozima povodom toga.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amir Mahić je Svetom Savi pripisao “fašizam”, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi “sektaštvo”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu “kozarac.eu”. Sporni video-materijal jutros je povučen sa ovog portala.

Ostavite komentar: