Avaz: Radovan Višković predmet istrage Odsjeka za ratne zločine Tužilaštva BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u Posebnom odsjeku za ratne zločine već ranije je formiralo predmet koji se odnosi na više osoba, uključujući i Radovana Viškovića, aktuelnog premijera Republike Srpske, piše Avaz.

Informacija je Avazu potvrđena iz te institucije.

“U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u Posebnom odsjeku za ratne zločine, od ranije je u radu predmet koji se odnosi na više osoba, te između ostalog i na osobu koju navodite u upitu. Više informacija ili detalja ne možemo davati”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH dodaju da u Posebnom odsjeku za ratne zločine, ima više od 4.100 prijavljenih osoba iz svih krajeva BiH, prema kojima se postupa na isti način.

Kako navodi Avaz, ranije je objavljena izjava zaštićenog svjedoka M-16 koji direktno povezuje Radovana Viškovića sa lokacijama za zločine u Srebrenici, ali i kasnije prikrivanje i premještanje i aktivno podsticanje u prikrivanju masovnih grobnica.

“Memorijalni centar Srebrenica” je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu “Josipović i drugi” naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić se pridružio pozivu Memorijalnog centra o pokretanju istrage o Viškoviću.

Ostavite komentar: