Američka ambasada u BiH o dogovoru SNSD-HDZ-SDA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je postizanje dogovora lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika, o principima formiranja vlasti na nivou BiH.

– Koliko nam je poznato, lideri tri najveće političke stranke postigli su dogovor da formiraju vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Između ostalog, lideri stranaka potvrdili su postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u. Mi ovaj korak pozdravljamo i namjeravamo raditi s političkim strankama i članovima Predsjedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno uključuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO savezu – navedeno je u saopštenju Američke ambasade.

Navedeno je i da Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i prosperitetnoj budućnosti građana ove zemlje.

– Bićemo snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredijeljene da rade na reformi odbrane, unapređivanju socioekonomskih reformi i jačanju vladavine prava – istaknuto je u saopštenju, prenosi Dnevni avaz.

Gepostet von BL Portal am Montag, 5. August 2019Ostavite komentar: