Ambasadori PIC-a razgovarali o vlasti i Dodiku

SARAJEVO – Ambasadori Vijeća za implementaciju mira (PIC) u četvrtak su se sastali kako bi razgovarali o trenutnoj političkoj situaciji u BiH odnosno o problemu nekonstituisanja vlasti, iako je prošlo skoro 11 mjeseci od održavanja opštih izbora, nezvanično saznaju “Nezavisne novine“.

Takođe, saznajemo i da je razgovarano o najavama Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, da će, ukoliko do 5. septembra ne bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara, zatražiti od NS RS da se razgovara o vraćanju nadležnosti entitetima.

Iz OHR-a su u petak rekli da je susret ambasadora redovan, dok je Željko Komšić, predsjedavjaući Predsjedništva BiH, rekao u petak za “Nezavisne novine” da nema informaciju šta je tačno bilo na sjednici PIC-a i da mu je teško bilo šta komentarisati. Govoreći o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekao je da je, ukoliko Dodik ponovo zatraži održavanje sjednice Predsjedništva BiH, mora zakazati.

“S obzirom na međusobne odnose Dodika i Tegeltije, gotovo sam siguran da to Dodik više neće tražiti”, kaže Komšić.

Željka Cvijanovićev, predsjednica RS, rekla je da godinama ne prati šta se dešava na sjednicama PIC-a, niti čita kominike.

“Oni odavno šalju tipska saopštenja u kojima se ne prepoznaje ono što je realnost u BiH, nego se uvijek traže neki krivci”, naglasila je ona i dodala da zna da su stranci na neki način zabrinuti zbog curenja vremena i približavanja 5. septembra.

Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA i poslanik u Predstavničkom domu BiH, rekao je u petak za “Nezavisne novine” da je OHR ovdje činjenica.

“Oni su ti koji su najpozvaniji i zaduženi za očuvanje Dejtonskog sporazuma. Najnovije izjave koje dolaze iz SNSD-a su direktna prijetnja tom sporazumu”, rekao je Osmanović i dodao da je SDA spremna učiniti sve napore da se dođe do imenovanja Savjeta ministara i da je jedino rješenje za prevazilaženje trenutnog zastoja usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP).

Upravni odbor Savjeta za provođenje mira saopštio je da podržava politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio bezuslovni napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama.

U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija.

“U tom pravcu, Upravni odbor PIC-a još jednom potvrđuje svoj stav da entiteti i institucije moraju poštovati postojeće zakone i pravno obavezujuće aranžmane. Reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta. Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati.

Upravni odbor PIC-a želi da BiH postigne napredak i da dostigne svoj puni potencijal na reformskom putu – u tijesnoj suradnji i uz podršku međunarodne zajednice”, stoji u izjavi ambasadora PIC-a, uz napomenu da se Ruska Federacija ne slaže sa ovom izjavom.Ostavite komentar: