Ambasador Samardžija o instrukciji Turkovićeve: Ne može se nametati takozvani Dan državnosti

Ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija smatra da je smiješno da onaj ko negira sve tekovine Narodnooslobodilačkog rata (NOR) i ko je izbrisao sve tragove partizanske borbe danas poziva na dostojanstveno obilježavanje takozvanog dana državnosti BiH.

Komentarišući medijske napise o instrukciji ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH u svijetu da 25. novembra obilježe Dan državnosti BiH, Samardžija pojašnjava da Turkovićeva ne može nikome ništa da naredi, te da je ona zapravo pozvala DKP-ove da slijede njenu instrukciju.

“Prvo, nije naredila već pozvala, niti može narediti. Niti bi je poslušao ijedan Srbin. Ona se ponavlja tri puta godišnje, kao papagaj, i to postaje smijurija”, rekao je Samardžija Srni.

Turkovićeva je prije dva dana uputila dopis svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine, zatraživši od njih, kako je navela, da dostojanstveno obilježe Dan državnosti BiH, 25. novembar.

Parlamentarna skupština BiH nikada nije usvojila zakon o praznicima na nivou BiH.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike saopštilo je da 25. novembra državni organi, preduzeća i druga pravna lica neće raditi.

Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj se ovaj dan ne slavi i radni je dan.

Ostavite komentar: