Ambasada SAD odgovorila Dodiku: “Pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni”

Pozivati pripadnike Oružanih snaga BiH ili bilo koga drugog, da djeluju protivno zakonskim odredbama je nesavjesno i neprihvatljivo, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati, ocijenjeno je danas iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD podsjetili su da Zakon o odbrani BiH iz 2005. godine jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

– Javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i bezbjednosti u BiH podriva stabilnost cijele zemlje. Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, a i ne pomažu BiH da ostvari svoj javno deklarisani cilj – evropske integracije – rečeno je.

Kako je istaknuto, Sjedinjene Američke Države ostaće opredijeljene očuvanju mira i stabilnosti u BiH, kao i nastavku profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje s Oružanim snagama BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je juče pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju Dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, a to je izazvalo burne reakcije u javnosti BiH, prenosi SrpskaInfo.

Štaviše, Dodik je danas u Beču ponovio to isto, te je bio još decidniji kazavši da će pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka 12. maja sljedeće godine obući uniformu Vojske Republike Srpske i da on lično ne vidi u čemu je toliki problem.

– Očigledno da u Sarajevu nikako da se naviknu da neko ima pravo na svoje mišljenje. Radi se o 12. maju, dakle danu kada se obilježava formiranje Vojske RS i to koliko razumijem nije sporno. U zakonu piše da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk baštini tradiciju Vojske RS. On nastavlja da baštini tu tradiciju, a dio tradicije su i uniforme, dakle samo taj dan – rekao je Dodik danas u Beču. 

Ostavite komentar: