Ambasada SAD o formiranju komisije u RS: U Srebrenici je počinjen genocid!

Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju zaključili su da je u Srebrenici počinjen genocid.

Potrebno je da svi poštuju ove sudske odluke, hrabro se suoče s prošlošću i prihvate istinu, bez obzira na to koliko je ona bolna, stav je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Reagujući na formiranje komisije o Srebrenici u Banjoj Luci, iz Ambasade SAD poručili su da podržavaju izjavu Vijeća za implementaciju mira (PIC) iz decembra 2018. godine, koja je osudila zaključak Narodne skupštine RS o odbacivanju izvještaja iz 2004. godine.

– Formiranje nove komisije za Srebrenicu ne služi priznavanju istine ili promovisanju pomirenja – ističe se u reakciji dostavljenoj “Dnevnom avazu“.

– Kao najveći masakr počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i zločin protiv cjelokupnog čovječanstva, genocid u Srebrenici se nikada ne smije zaboraviti i nikada se ne smije minimizirati. Isto vrijedi za sve zločine počinjene tokom rata u BiH. Bez obzira na etničku pripadnost, sve žrtve rata zaslužuju da se pronađe istina i zadovolji pravda – zaključuje se.

 

Ostavite komentar: