Ambasada Rusije o godišnjici Dejtonskog sporazuma: Ukinuti pogrdni spoljni protektorat

21.11.2022. | 13:11

Ambasada Rusije u BiH saopštila je da se čvrsto zalaže za hitan prenos potpune vlasti na narode u BiH i ukidanje pogrdnog spoljnog protektorata u obliku Kancelarije visokog predstavnika.

Iz Ambasade izražavaju uvjerenje da su građani BiH zaslužili šansu da samostalno određuju svoju sudbinu kroz dijalog zadnovan na uzajamnom poštovanju, kompromis i konsenzus.

Ruska Ambasada podsjeća da je prije tačno 27 godina parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, čime je okončan tragični oružani sukob i da je ovaj dokument ne samo donio dugo očekivani mir, već je postavio čvrstu osnovu za normalno funkcionisanje BiH.

Rusija, kao država garant Mirovnog sporazuma iz 1995. godine, dosljedno se zalaže za striktno poštovanje temeljnih načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima od kojih je sastavljena BiH.

“Uvjereni smo da stalni pokušaji spoljnih igrača da u vlastite sebične geopolitičke svrhe revidiraju ove nepokoljebljive temelje moderne BiH mogu imati bespovratne i opasne posljedice”, upozoravaju iz ovog diplomatskog predstavništva.

Danas je navršeno 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.